Moderne wooniconen in de schijnwerpers

Evenementen

Moderne wooniconen in de schijnwerpers

Door: Petra Starink | 14-10-2020

In november wordt in Nederland voor het eerst de Iconic Houses maand gehouden. Tien moderne museumwoningen en particuliere droomhuizen aangesloten bij het internationale Iconic Houses netwerk staan van 1 t/m 29 november in de schijnwerpers.

Binnenkijken in een woonicoon

In ons land zijn verrassende staaltjes van vernieuwende woonhuisarchitectuur te vinden. Van sociale volkshuisvesting aan het begin van de 20ste eeuw tot conceptuele villa’s aan het begin van de 21ste eeuw. Ontdek de hoogtepunten van onze internationaal vermaarde architectuurstromingen van De Stijl en het Modernisme tot en met het Structuralisme en Postmodernisme. Sommige particuliere woningen die zelden openbaar toegankelijk zijn openen nu voor de Iconic Houses Maand ook hun deuren.

Museum Het Schip

In Amsterdam viert de Amsterdamse School hoogtij met de museumwoning bij Museum Het Schip en de rondleidingen over Michel de Klerk bij De Dageraad. Of neem een kijkje bij het Van Eesteren Museum dat rondleidingen geeft over Cornelis van Eesteren’s uitbreidingsplan van de jaren ’50.

De modelwoning in de woonwijk De Kiefhoek van J.J.P. Oud in Rotterdam, valt goed te combineren met een rondleiding in de particulier bewoonde experimentele Diagoonwoning in Delft.

Platte daken in Nagele

Ga naar Nagele, het enige dorp in Nederland waar alle gebouwen platte daken hebben. De stad die geheel vanaf de tekentafel ontworpen werd en in één keer in de jaren ’50 is gerealiseerd. Museumhuis Polman is er de eerste doorzonwoning.

Kaartverkoop

De tien Iconic Houses zijn te bezoeken op zondag 1, 8, 15, 22 en 29 november. Iconic Houses passe-partouthouders krijgen 50 procent korting op vertoon van hun passe-partout. Een passe-partout kost 12,50 euro per persoon en is vanaf zaterdag 17 oktober te koop via de Iconic Houses webshop. Gezien de coronamaatregelen dient voor elke museumwoning afzonderlijk een tijdslot gereserveerd te worden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.