Ontdek Iconic Houses in de maand juli

Ontdek Iconic Houses in de maand juli

Evenementen
Door: Petra Starink | 02-07-2021

Op de zondagen in juli wordt in Nederland voor het eerst de Iconic Houses maand gehouden. Tien moderne museumwoningen en particuliere droomhuizen, aangesloten bij het internationale Iconic Houses netwerk, staan dan in de schijnwerpers. De woningen zijn op zondag 4, 11, 18 en 25 juli te bezoeken.

Zo kun je alleen al in Amsterdam of Utrecht een hele dag doorbrengen met het binnenkijken bij moderne museumwoningen. En er zijn ook prachtige huizen in Groningen en Drachten. Voor de voorlopers van nieuwe ontwikkelingen in de architectuur, de avant-garde architecten die de Nederlandse architectuur wereldwijd op de kaart hebben gezet, fungeerde het particuliere huis vaak als laboratorium om nieuwe technologieën uit te proberen, en materialen of nieuwe opvattingen over de ideale plattegrond te testen. Als bezoeker stap je bij deze huizen in feite in een tijdcapsule en ervaart de geschiedenis op een heel concrete en onderhoudende manier. Ook de bewonersgeschiedenis is vaak bijzonder, waardoor een bezoek niet alleen over architectuur, techniek of esthetiek gaat, maar ook over de sociale omstandigheden, familierelaties, en soms zelfs hele familiedrama’s.

Particuliere woningen open

In ons land zijn verrassende staaltjes van vernieuwende woonhuisarchitectuur te vinden. Van sociale volkshuisvesting aan het begin van de 20ste eeuw tot conceptuele villa’s aan het begin van de 21ste eeuw. Ontdek de hoogtepunten van onze internationaal vermaarde architectuurstromingen van De Stijl en het Modernisme tot en met het Structuralisme en Postmodernisme. Sommige particuliere woningen die zelden openbaar toegankelijk zijn, zoals de Diagoonwoning in Delft en het Van Schijndelhuis in Utrecht, openen nu voor de Iconic Houses Maand ook iedere zondag in juli hun deuren.

Rondje Nederland

Laat je inspireren en bezoek deze woningen.
Amsterdam – Modelwoning in Museum Het Schip, De Dageraad en de Van Eesteren Museumappartement
Delft – Diagoonwoning
Drachten – Van Doesburg Rinsemahuis
Groningen – Wall House #2
Nagele – Museumhuis Polman
Rotterdam – Huis Sonneveld en De Kiefhoek
Utrecht – Van Schijndelhuis

Iconic Houses passe-partout

De tien Iconic Houses zijn te bezoeken op zondag 4, 11, 18 en 25 juli. Iconic Houses passe-partouthouders krijgen 50 procent korting op vertoon van hun passe-partout. Een passe-partout kost 12,50 euro per persoon en is te koop via de Iconic Houses webshop. Gezien de coronamaatregelen dient voor elke woning afzonderlijk een tijdslot gereserveerd te worden behalve bij Wall House.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.