Open Monumentendag 2021 in teken van diversiteit en inclusie

Evenementen

Open Monumentendag 2021 in teken van diversiteit en inclusie

Door: Petra Starink | 10-08-2021

Het landelijke thema van de 35e editie van de Open Monumentendag op 11 en 12 september is inclusie. Onder de slogan ‘Mijn monument is jouw monument’ wil de organisatie een zo breed mogelijk publiek kennis laten maken met het bijzondere Nederlands cultureel erfgoed. Voor het eerst wordt samengewerkt met de Vlaamse Open Monumentendag. Het evenement wordt gezamenlijk geopend op 9 september in Weert.

Religieus, maatschappelijk of politiek karakter

Dit jaar willen de BankGiro Loterij Open Monumentendag en de comités extra stappen zetten op het gebied van inclusie. Dit gebeurt door specifieke monumenten open te stellen of ruimte te bieden aan ‘andere’ perspectieven die onherroepelijk verbonden zijn aan een monument of plek. Bijvoorbeeld aan gebouwen met een religieus, maatschappelijk of politiek karakter of plekken die een rol hebben gespeeld in de koloniale geschiedenis van Nederland. Ook is er extra oog voor fysieke inclusie, waaronder rolstoeltoegankelijkheid van monumenten. 

Overzicht deelnemers

Naar verwachting zullen ruim 5.000 monumenten hun deuren openen. Hier staat een eerste overzicht van deelnemende monumenten. De komende periode zullen er steeds meer nieuwe monumenten en activiteiten worden toegevoegd. Door de coronamaatregelen is reserveren voor een bezoek aan het merendeel van de monumenten noodzakelijk. Dit kan gratis via de website.

Vlaamse Open Monumentendag

Er wordt dit jaar voor het eerst samengewerkt met de Vlaamse Open Monumentendag organisatie Herita. Op donderdag 9 september wordt in de Sint-Martinuskerk in Weert het startsein gegeven voor de 35e Open Monumentendag. Tijdens het programma worden ook activiteiten in de aangrenzende Belgische gemeente Bocholt georganiseerd.

Open Monumentendag 2021
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.