Parametrisch ontwerpen

Evenementen

Parametrisch ontwerpen

Door: Petra Starink | 10-01-2019

Op 7 februari organiseert BNA Academie de workshop parametrisch ontwerpen, een relatief nieuw ontwerpproces. Veel architecten zien dit als de toekomst van ontwerpen. De workshop wordt verzorgd door architect Pim van Wylick en Gijs Joosen.

Wat is parametrisch ontwerpen

Geïnformeerd of parametrisch ontwerpen is een ontwerpproces waarbij op basis van data en relaties tussen delen van een bouwwerk een ontwerp kan worden gegenereerd. Naast het ontwerpen van complexe geometrie en constructies biedt parametrisch ontwerp ook mogelijkheden om tot in een laat stadium van het ontwerpproces wijzigingen in een responsief model door te voeren. Dit proces van ‘Design by Performance’ stelt bureaus in staat om snel en prestatiegericht modellen te genereren, verschillende interventies en scenario’s te testen, prestaties inzichtelijk te maken en zo meerwaarde te creëren als ontwerper voor hun opdrachtgevers. Je kunt zo het maximale uit iedere opgave halen, in plaats van handmatig slechts een beperkt aantal mogelijkheden te onderzoeken. 

Wat is de rol van de architect die met parametrische ontwerpsoftware werkt?

Door de inzet van algoritmes – die door de architect in samenwerking met programmeurs worden gemaakt – kunnen er ontwerpen worden gegenereerd in plaats van zelf gemaakt: generatief ontwerp. De rol van de architect verandert hierdoor deels naar die van een hoofdredacteur. Uit al de mogelijke modellen dient immers een optimale oplossing gekozen te worden. Tevens stelt het de architect in staat om zijn tijd efficiënt te besteden aan andere aspecten van het gebouw dan bijvoorbeeld de m2 PVE puzzel, zoals materialisering of detaillering. Daarnaast is het veel eenvoudiger om later in het proces relaties tussen ruimtes of afmetingen te wijzigen, aangezien het dynamische gebouwmodel in real time meebeweegt in het ontwerpproces.

Programma

De dag is verdeeld in een ochtend- en middagprogramma en wordt begeleid door Gijs Joosen (Royal HaskoningDHV) en Pim van Wylick (Form Foundation/ Planalogic). Zij zijn beiden ervaren en bedreven in het parametrisch ontwerpen. Beiden zullen vanuit hun eigen invalshoek en ontwerpen hun visie op parametrisch ontwerpen delen. Daarna nemen zij je mee in twee verschillende cases waarbij je echt aan de slag gaat met parametrisch ontwerpen.

Workshop Parametrisch ontwerpen
Datum: 7 februari 2019
Locatie: Amsterdam
Tijd: 9.30-17.00 uur
Kosten leden  € 495,00
Kosten niet leden: € 595,00
Meer informatie is te vinden op de website van BNA

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.