Rondleiding Koepelgevangenis Arnhem

Evenementen

Rondleiding Koepelgevangenis Arnhem

Door: Petra Starink | 27-03-2017

Altijd al eens een gevangenis van binnen willen zien? Vanaf 14 t/m 17 april is het mogelijk om mee te lopen tijdens een rondleiding in de historische Koepelgevangenis in Arnhem. De gevangenis is in de periode 1882-1883 gebouwd naar een ontwerp van Johan Frederik Metzelaar’, de ingenieur-architect voor de Gevangenis- en Regtsgebouwen’. Het object is een belangrijk voorbeeld van de geschiedenis van de Nederlandse gevangenisbouw. Ook in Breda en Haarlem staat een Koepelgevangenis.

Koepelgevangenis

Het complex is gebouwd in een sobere ingenieursstijl volgens het panopticonprincipe (panopticon is Grieks voor alziend) dat in 1791 door de Brit Jeremy Bentham is bedacht. Vanuit het midden van het cirkelvormige complex konden de bewakers de gevangenen in de rondom gelegen cellenblokken in de gaten houden. De oorspronkelijke opzet van de Arnhemse koepelgevangenis is grotendeels bewaard gebleven.

IJzerconstructie

Boven het cellencomplex hangt een hoge koepelvormige ijzerconstructie met zinken bedekking en glaspanelen. De koepel heeft een diameter van 63 meter, vier bouwlagen met ieder vijftig cellen en een zolderverdieping. De hoogte bedraagt 37,90 meter.

Openbare verkoop

In 2015 werd de Koepelgevangenis te koop gezet maar omdat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) het complex nodig had voor huisvesting van asielzoekers werd de verkoop van de gevangenis ingetrokken. Nu COA geen huurder meer is, staat er een openbare verkoop op biedboek.nl

Rondleiding

De rondleiding van ongeveer 60 minuten is door het hele gebouw, waarin alle facetten van 1883 tot 2016 worden behandeld. Entree voor kinderen tot 4 jaar is gratis, volwassene betalen € 6,00
Aanmelden kan hier

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.