Rondleiding Museumparkvilla’s

Rondleiding Museumparkvilla’s

Evenementen
Door: Petra Starink | 13-08-2018

Aan de rand van het Museumpark in Rotterdam staan zes monumentale villa’s, gebouwd vanaf de jaren dertig tot midden jaren zestig. De witte villa’s zijn omgeven door lommerrijke tuinen en vormen gezamenlijk een groen eiland. Op 30 september is er een rondleiding langs deze modernistische villa’s en vertelt een enthousiaste gids van UrbanGuides over het ontstaan en ontwerp van het villapark, de architectuur en hun bewoners.

Ontstaan Museumparkvilla’s

Het idee van dit wijkje ontstond al vroeg in de twintigste eeuw. De bouw ervan moest welgestelde burgers binden aan Rotterdam, die haar vermogende inwoners zag vertrekken naar plaatsen als Den Haag en Wassenaar. Inmiddels hebben de meeste Museumparkvilla’s een nieuwe functie gekregen. Wat dit villapark zo bijzonder maakt, is dat het geheel in modernistische stijl is gebouwd.

Chabot Museum en Huis Sonneveld

Een voorbeeld is het Chabot Museum (1939) en Huis Sonneveld (1933), twee parels van het Nieuwe Bouwen – de moderne architectuurstroming die gekenmerkt wordt door licht, lucht en ruimte en het gebruik van, destijds, nieuwe materialen als staal en beton. Van deze modernistische stroming zijn meer voorbeelden te vinden in Rotterdam, zoals de woningen van de Kiefhoek, de Van Nellefabriek en het Stadion Feijenoord.

Rondleiding Museumparkvilla’s
De tour start én eindigt bij het Chabot Museum. Museumpark 11, Rotterdam.
Datum: 30 september
€ 10,- / € 15,- (inclusief bezoek aan het Chabot Museum).
Foto: Chabot Museum

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.