Stadswandeling Hoog Catharijne

Evenementen

Stadswandeling Hoog Catharijne

Door: Petra Starink | 30-10-2019

In het Centraal Museum in Utrecht is nog t/m 19 januari 2020 de tentoonstelling Dromen in beton te zien waarin de utopische bouwprojecten Kanaleneiland en Hoog Catharijne worden belicht. In het kader van deze tentoonstelling organiseert Architectuurcentrum Aorta op 9 november een stadswandeling door Hoog Catharijne onder begeleiding van architectuurgids Jan Maarten Dalmeijer.

Hoog Catharijne, een stad op zich

In 1973 maakt Hoog Catharijne van Utrecht winkelhart van Nederland. Met een theater, bioscoop, kantoren, winkels en woningen werd Hoog Catharijne een stad op zichzelf. Het winkelcentrum maakte in de jaren ’70 deel uit van een veel grotere vernieuwingsslag in het Stationsgebied, met aan de westkant de Jaarbeurshallen.

Functionele architectuur

Al sinds de opening is er veel kritiek geweest op de massaliteit van het complex, waarvoor een groot deel van de historische Stationswijk moest wijken. Tegelijkertijd is Hoog Catharijne inmiddels verworden tot monument van functionele architectuur.

Transitie Hoog Catharijne

Hoog Catharijne heeft afgelopen jaren een ware transitie ondergaan. Het winkelgebied aan de Jaarbeurszijde van het station en de traverse tussen het station en Hoog Catharijne zijn uit handen gegeven aan de gemeente c.q. de NS, en daarvoor in de plaats heeft Klépierre drie nieuwe gebouwen mogen ontwikkelen: De Vredenburg, het Poortgebouw en het Paviljoen (aan het Stationsplein).

Stadswandeling Hoog Catharijne

Zaterdag 9 november 2019
Start: 13.30 uur. Duur ongeveer 90 minuten.
Locatie: Stationsplein, bij waterpartij onder bollendak
Kosten: € 8,50 (volwassenen vanaf 18 jaar), € 7 (13 t/m 17 jaar, CJP, Cultuurkaart, studentenpas en U-pashouders), gratis (t/m 12 jaar)
Tickets via Architectuurcentrum Aorta

De tentoonstelling Dromen in beton is nog te zien t/m 19 januari 2020 in het Centraal Museum Utrecht.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.