Tegenlicht: Ruimtepuinruimers met Daan Roosegaarde

Evenementen

Tegenlicht: Ruimtepuinruimers met Daan Roosegaarde

Door: Petra Starink | 12-03-2019

Rondom de aarde zweven meer dan 100 miljoen brokstukken van afgedankte satellieten en raketten. Wie ruimt het afval in de ruimte op en hoe gaan we dit doen? In een uitzending van VPRO Tegenlicht op 31 maart laat Daan Roosegaarde met zijn nieuwe project Space Wast Lab zien wat we aan het probleem kunnen doen. Hij geeft verrassende oplossingen.

 

Brokstukken werkende en dode satellieten

In 1957 was de Russische kunstmaan Spoetnik de eerste satelliet die in een baan om de aarde werd geschoten. Het idee om het afgedankte ruimteschip terug te halen was er niet. Inmiddels cirkelen er ongeveer 1.500 werkende satellieten om de planeet en evenveel dode exemplaren.

In het ‘new space’ tijdperk zijn het vooral commerciële bedrijven die de ruimte koloniseren. Elon Musk’s SpaceX wil tot 2024 nóg eens 12.000 nieuwe satellieten de ruimte inschieten voor wereldwijde internet-dekking onder de naam ‘Starlink’. De nieuwste trend is de ‘cube sat’, een mini-satelliet ter grootte van een melkpak, te bouwen in een garage en voor iedereen te koop.

Ruimteafval

Nu steeds meer satellieten de ruimte rondom de aarde bevolken om ons van razendsnel internet te voorzien, wordt het ruimtepuin probleem acuut en neemt het gevaar van een eindeloze kettingreactie toe. Hoog tijd voor een grote schoonmaak.

Space Waste lab

Daan Roosegaarde vraagt aandacht voor het probleem met zijn Space Waste Lab en komt met verrassende oplossingen. Te zien in VPRO tegenlicht: Ruimtepuinruimers. Zondag 31 maart om 21.05 op NPO2

Beeld: Jean Counet, Daan Roosegaarde

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.