Tips Dag van de Architectuur 2020

Evenementen

Tips Dag van de Architectuur 2020

Door: Petra Starink | 16-06-2020

In het weekend van 20 en 21 juni 2020 wordt de landelijke Dag van de Architectuur gehouden met als thema ‘Architectuur, een publieke zaak’. In diverse steden is een coronaproof programma samengesteld. Bekijk de architectuurtips in steden als Utrecht, Nijmegen, Amsterdam, Eindhoven en Haarlem.

Stationsgebied Utrecht, Werkspoorfabriek

Architectuurcentrum Aorta in Utrecht organiseert zaterdag 20 juni diverse activiteiten. Marlies Adriaansen neemt je mee door het Stationsgebied, met extra aandacht voor de vergroening en het gebruik van de openbare ruimte. Luister naar een podcast en loop door de circulair verbouwde Havenloods, kantoren en ateliers vormen er nu een Escheriaans labyrint. Volg een wandeling met gids Jan Maarten Dalmeijer door Leidsche Rijn of luister naar architect Bart Kellerhuis in de Werkspoorfabriek over de transformatie van de fabriek naar creatieve hotspot, met aansluitend een rondleiding.

Woongroepen in Nijmegen

Architectuurcentrum Nijmegen vroeg aan architectuurhistorica Mieke Dings en journalist Fabian de Bont om zich te verdiepen in de cultuur van de Nijmeegse woongroepen. In Nijmegen zijn opvallend veel woongroepen. Mieke en Fabian geven antwoorden op vragen als: Wat zegt het over de stad Nijmegen dat er zoveel woongroepen zijn? Hoe is het om daadwerkelijk in een woongroep te wonen of het proces van een CPO-project van binnenuit mee te maken en wat betekent dit voor de toekomst van samen wonen, samen ontwerpen en samen bouwen? Tijdens de Dag van de Architectuur wordt je door middel van herkenbare spandoeken geleid naar bijzondere woongroepen en inspirerende CPO-projecten.

Cirkellezingen in Amsterdam

In Amsterdam kun je terecht bij ARCAM, het van Eesteren Museum en Museum het Schip. Bezoek ARCAM op zaterdag en zondag voor een programma dat de nadruk legt op verdieping, bezinning en dialoog in het kader van het landelijk thema. Van wie is de publieke ruimte eigenlijk? En hoe kunnen we die optimaal benutten in tijden van corona? Op de kade bij ARCAM worden de  anderhalvemetercirkels gebruikt voor lezingen en performances. De cirkellezingen vinden elk uur plaats. Bekijk het programma hier. Ook is het mogelijk om deel te nemen aan een rondleiding door de tentoonstelling Am I an Ornament?

Fietsroute langs ornamenten

Het Van Eesteren Museum en Museum het Schip hebben een fietsroute samengesteld over de openbare ruimte met veel aandacht voor groenvoorzieningen, stedenbouw en ornamenten in gevels, bruggen en andere bouwwerken. Bezoek het Van Eesterenpaviljoen, of wandel met een gids door Tuinstad Slotermeer.

Architectuurwandelingen door Eindhoven

Architectuurcentrum Eindhoven heeft een online programma met 4 architectuurwandelingen. Door woonwijk t Hool, het Stadhuis, over de TU/e campus en een tour langs spraakmakende projecten op Strijp-S. De wandelingen zijn te volgen via een laptop of telefoon. Rondleidingen in kleine groepjes mag weer, kijk voor speciale tours bij Eindhoven247 en ga op pad met een van de gidsen. Bekijk hier alle mogelijkheden.

Langs gebouwen in Haarlem

ABC Architectuurcentrum Haarlem organiseert op zaterdag 20 juni een tour langs gebouwen en locaties in Haarlem en Heemstede die onlangs onder handen zijn genomen. De tour kun je lopend of fietsend met je smartphone bezoeken. Van het programma is ook een folder gemaakt. Een exemplaar is te krijgen bij het ABC en ligt op diverse plaatsen in de stad! Bekijk de website van het architectuurcentrum voor alle informatie.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.