Tips Open Monumentendag 2020

Evenementen

Tips Open Monumentendag 2020

Door: Petra Starink | 08-09-2020

Op de Open Monumentendag op 12 en 13 september 2020 staat educatie centraal. Het thema dit jaar is: Leermonument. In veel plaatsen in heel Nederland zijn monumenten te bezoeken, dit jaar wel in aangepaste vorm. Bekijk de tips.

Lezingen Bibliotheek Neude Utrecht

Op 13 maart dit jaar ging de nieuwe bibliotheek in het voormalig postkantoor aan de Neude in Utrecht open. Het pand werd tussen 1917 en 1924 gebouwd naar een ontwerp van J. Crouwel. De imposante, paraboolvormige hal van gele verglaasde bakstenen, aangevuld met beeldhouwwerken geïnspireerd op Egyptische en Assyrische kunst, is het centrale deel van de bibliotheek. Het ontwerp van de verbouwing is van Rijnboutt, het interieur van de bibliotheek is ontworpen door Zecc Architecten.

Op zaterdag 12 september worden er lezingen gegeven om 12.00, 13.30, 15.00 en 16.30 uur. De lezing om 13.30 heeft als thema Leren & Herwaarderen’ door Bettina van Santen, adviseur Erfgoed gemeente Utrecht. De andere lezingen gaan over de restauratie van het pand
Reserveren via bibliotheekutrecht.nl/agenda

Wandelroute Molenbergpark Heerlen

Op zondag 13 september organiseert de werkgroep Open Monumentendag Heerlen een wandelroute van een uur langs een aantal panden op de Molenberg. Er zijn dan ook enkele woningen te bezichtigen. Het is ongeveer 100 jaar geleden dat architect Jan Stuyt de eerste woningen ontwierp in het Molenbergpark. De architect was de eerste die in Heerlen stratenplannen tekende. Zijn woonomgeving heeft een helder en overzichtelijk stedenbouwkundig concept. Aanmelden voor een wandeling kan via de website www.openmonumentendagheerlen.nl

Wandelen door Klarendal Arnhem

Theo Brink, auteur van Het Nulboek, Arnhem uit de kunst, heeft een wandelroute ontwikkeld in de volkswijk Klarendal. De wijk bestaat grotendeels uit kleine woningen waarvan de eersten vanaf 1830 werden gebouwd. Eind jaren ’70 en begin jaren ’80 van de vorige eeuw is een behoorlijk deel van die woningen vervangen tijdens de “Stadsvernieuwing”. De volkswijk is in de afgelopen jaren opgeklommen van aandachtswijk naar een creatieve wijk, met o.a. het Modekwartier en Hotel Modez. De wandelroute is hier te downloaden.

Fietstocht Eindhoven

Architect Paul Groenendijk verzorgt op 13 september onder voorbehoud een exclusieve architectuurfietstocht die start op het Stadhuisplein in Eindhoven en eindigt op de campus van de TU/e. Aanmelden kan hier. Paul Groenendijk schreef onder meer de gids: Eindhoven Architectuur Stad die in 2019 bij uitgeverij NAi010 verscheen.

Rotterdamse iconen

De Dag van de Architectuur Rotterdam vindt gelijktijdig op Open Monumentendag plaats. Moderne klassiekers, wederopbouwiconen, en recente nieuwbouw, het is allemaal te zien in een uitgebreid programma. Dwaal door de Van Nellefabriek, klim op het dakterras van het Timmerhuis, of ga wandelen in het gebied van de Rijnhaven.

Bij OMI presenteren MEI Architects & Planners hun Rotterdamse projecten waaronder de spectaculaire Fenix I. In het Maritiem District is er een tentoonstelling te zien van Platform Wederopbouw over de geschiedenis en ontwikkeling van het gebied. Informatie over alle activiteiten is te vinden o de website van De Dag van de Architectuur Rotterdam.

Meer informatie over de monumenten die open zijn is te vinden op de website van Open Monumentendag

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.