Woonwijk als noviteit

Evenementen

Woonwijk als noviteit

Door: Petra Starink | 29-01-2020

In Pakhuis de Zwijger in Amsterdam wordt op 6 februari onder leiding van Guido Wallagh gereflecteerd op ‘woonwijk als noviteit’. De huidige woningbouwopgave is groter dan de Vinex-opgave destijds. Welke optimistische en vrijmoedige voorstellen zijn nu denkbaar nu het tijdperk van de Vinex voorbij is? Met sprekers als Emiel Reiding, Bertram de Rooij, Co Verdaas, Jacqueline Tellinga. De bijeenkomst wordt georganiseerd door BNSP/NVTL.

Onze woonwijken komen voort uit een rijke ontwerp en planningstraditie. Met grote stadsontwikkelingen van ontwerpers als Berlage, Stam-Beese, en Van Eesteren. Later gevolgd door overheidsprogramma’s als het groeikernenbeleid en de Vinex.

De maatschappelijke vraagstukken zijn sindsdien drastisch veranderd. Denk alleen al het gezond houden van de aarde, de dubbele vergrijzing – enerzijds worden we met zijn allen steeds ouder en anderzijds groeit het aandeel ouderen – en het verdampen van de sociale mix van bewoners in de corporatiewoningen.

Oproep aan ontwerpers en planologen

We roepen ontwerpers en planologen op om nieuwe wegen te verkennen qua ontwerp én ontwikkelstrategie voor de woonwijken van de toekomst. Dit zijn meer dan ooit een potpourri aan plekken: vergeten plekken, nieuwe en te transformeren plekken.  

Nationale denkkracht

Op het ochtendprogramma o.a. Emiel Reiding, directeur NOVI (Nationale Omgevingsvisie), ministerie van BZK, presenteert de stand van zaken. Bertram de Rooij, Wageningen Evironmental Research, vertelt over het spraakmakende onderzoek Nederland 2120 een groen land met brede rivieren. Op deze presentaties uitleg over waar het goed wonen en leven is in 2120 in Nederland.

Woonwijk als noviteit

Op het middagprogramma o.a. Co Verdaas hoogleraar gebiedsontwikkeling aan de TU Delft reflecteert over de woningbouwopgave en de rol van de ontwerpers en Michelle Provoost, Crimson Historians an Urbanists verbindt onze rijke stedenbouwtradities aan het nu. Jacqueline Tellinga, bestuurslid BNSP, spreekt over de opgave woonwijk als noviteit.
Meer informatie en inschrijving

Woonwijk als noviteit

Woonwijk als noviteit
10.00-15.15
6 februari 2020
Pakhuis De Zwijger
Piet Heinkade 179 Amsterdam

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.