Workshop Zwartgoed door Atelier NL

Evenementen

Workshop Zwartgoed door Atelier NL

Door: Petra Starink | 20-02-2018

Aan de hand van de 4 elementen aarde, water, lucht, en vuur wordt in een reeks van 4 reizende tentoonstellingen de identiteit van Nederland onderzocht. Het Rijksmuseum en 5 stadsmusea laten verborgen parels zien gecombineerd met topstukken uit eigen collectie. De presentatie Zwartgoed door Atelier NL maakt deel uit van de tentoonstelling Lage Landen, Schatten uit het Rijks die nu in het Stedelijk Museum Zutphen is te zien. Atelier NL geeft op vrijdag 2 maart en woensdag 11 april workshops waarin deelnemers in de voetsporen van Zutphense pottenbakker Lodewijk Taminiau treden.

Duurzame producten

Voor elke tentoonstelling wordt een hedendaagse designer gevraagd om de reflecteren op het element. Het thema voor de tentoonstelling Lage Landen is aarde. In Zutphen laten Lonny van Ryswyck en Nadine Sterk van Atelier NL met hun project Zwartgoed zien wat de Zutphense bodem te bieden heeft. Zij verwerken klei en zand wat ze zelf gegraven hebben tot duurzame producen zoals servies en glaswerk. Zij gaan letterlijk met de voeten in de klei om de identiteit van Zutphen aan de hand van bodemschatten aan te duiden.

Inspiratie zwarte kleur servies

Atelier NL liet zich inspireren door de Zutphense pottenbakker Lodewijk Taminiau (1808-1878) die rond 1836 een pottenbakkerij had in Zutphen en bekend stond om zijn blackware servies, een door en door zwart geglazuurd servies wat populair was binnen de koffie- en theecultuur. De klei die Taminiau 200 jaar geleden putte uit de Zutphense bodem, kan nu nog steeds gebruikt worden. In de presentatie is te zien hoe aan de hand van bodemproeven specifieke ontwerpen gemaakt zijn en geprobeerd is om zo dicht mogelijk bij de zwarte kleur te komen die Taminiau gebruikte. Zo zijn er labels en kommen gemaakt waarop glazuurtesten zijn uitgevoerd.

Workshop Zwartgoed

Om bezoekers mee te nemen in de zoektocht naar Zwartgoed geeft AtelierNL workshops op vrijdag 2 maart en woensdag 11 april waarin deelnemers in de voetsporen van Lodewijk Taminiau treden.

Tentoonstelling Lage Landen

De tentoonstelling Lage Landen met onderdeel Zwartgoed is nog te zien tot 20 mei in het Stedelijk Museum Zutphen. Daarna reist de tentoonstelling door naar Hoorn-Westfries Museum, Harlingen-Gemeentemuseum het Hannemahuis, Bergen op Zoom -Markiezenhof, Gouda-Museum Gouda.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.