Expositie Coen Kaayk bij Piet Hein Eek

Actualiteiten, Nieuws

Expositie Coen Kaayk bij Piet Hein Eek

Door: Redactie ArchitectuurNL | 19-10-2022

Tijdens de Dutch Design Week – georganiseerd van 22 t/m 30 oktober in Eindhoven, wordt het werk van Coen Kaayk gepresenteerd in de expositieruimte bij Piet Hein Eek. Het hoofdobject van de expositie is De Bouwplaats 2.0 uit het laatste kunstproject van Coen Kaayk.

Coen bouwde stedelijk landschappen die doen denken aan modernistische architectuur. In deze bouwwerken komt vrijwel alles samen wat Coen Kaayk als kunstenaar intrigeerde. De Bouwplaats 2.0 kenmerkt zich dan ook door helder gekleurde transparante objecten waarin het licht wordt gevangen. Deze objecten zijn teruggebracht tot elementaire vormen zoals kubussen, piramides en prisma’s die op elkaar zijn gestapeld.

Elk stuk van de Bouwplaats 2.0 wordt behandeld met dezelfde intensiteit om de optische relaties tussen vorm, kleur en licht te onderzoeken. Dit leidt tot een haast naïeve uitstalling van bouwstenen die met plezier en gemak in en naast elkaar zijn geschoven. Hierdoor ontstaan steeds wisselende beeldassociaties met verrassende, ruimtelijke overeenkomsten en contrasten.

Futuristische stad

De Bouwplaats 2.0 lijkt soms op een futuristische stad, dan weer op een louter ludieke installatie. Stapelen, construeren en verbinden, dat zijn de andere opvallende elementen in dit werk zoals dat op kleinere schaal in veel van zijn autonome kunst is terug te vinden. De stijl lijkt dan constructivistisch, maar dat is in feite alleen een benaming voor de gekozen structuur en opbouw.

Het werk van Coen Kaayk is te zien als een voortdurende zoektocht naar de relatie tussen transparante materialen, vorm, kleur en licht. Het is een stedelijk landschap, dat doet denken aan modernistische architectuur. Acrylaat en polyesterhars is gebruikt om een fantasierijke stad van licht en kleur te creëren. Het concept is dat in principe iedereen kan meebouwen.

Informatie

Het bestuur van de Stichting Vrienden Coen Kaayk is gedurende de DDW aanwezig om de nodige informatie te geven over zijn werk. Meer informatie over de locatie en de expositie kunt u vinden op de website van DDW onder de naam De Bouwplaats 2.0.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.