Expositie De nieuwe rechtbank Amsterdam

Actualiteiten, Exposities, Nieuws

Expositie De nieuwe rechtbank Amsterdam

Door: Redactie ArchitectuurNL | 09-09-2022

Tot en met 31 december zijn er op de tweede en derde verdieping van in de nieuwe rechtbank van Amsterdam foto’s te zien van Dominique Panhuysen. Zij volgde gedurende vier jaar de sloop en wederopbouw van de rechtbank. Voor de expositie – gratis toegankelijk – zijn 18 foto’s geselecteerd.

Begin 2017 werden de vertrouwde torens van de oude rechtbank gesloopt en werd er plaats gemaakt voor een nieuwe gebouw, ontworpen door KAAN Architecten. Met vijftig zittingzalen, ruim duizend medewerkers en 140.000 uitspraken per jaar, is de Rechtbank Amsterdam  verreweg de grootste van de elf rechtbanken in Nederland.

Gedurende vier jaar heeft Dominique Panhuysen het bouwproces van sloop naar nieuw gebouw vastgelegd. Maandelijks was zij op de bouwplaats aanwezig en volgde het werk van de slopers en de bouwers. Voor deze tentoonstelling heeft zij 18 foto’s geslecteerd waarvan er zeven zijn aangekocht door de rechtbank voor hun kunstcollectie.

De foto expositie is t/m 31 december te zien op de 2e en 3e verdieping van de rechtbank Amsterdam Parnassusweg 280. Bezoekers hebben vrije toegang van maandag tot en met vrijdag van 8:30 tot 17:00 uur. Voor een bezoek dienen mensen zich na binnenkomst eerst te melden bij de centrale ontvangstbalie.

Fotomagazines en – boek

In nauwe samenwerking met Studio Vrijdag maakte Dominique Panhuysen twee keer per jaar het fotomagazine NEW AMSTERDAM COURTHOUSE. Elke uitgave bestrijkt enkele maanden van het bouwproces en focust op de mijlpalen van de constructie.

Als afsluiting van het project maakten zij het fotoboek ‘DE NIEUWE RECHTBANK AMSTERDAM bouwen is mensenwerk’. Hierin zijn de fotomagazines 01 t/m 08  gebundeld.

Zowel de fotokaterns als het fotoboek liggen in de vitrines op de 2e verdieping bij bodebalie F.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
2 Reacties Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.