Expositie – De Oase

Actualiteiten, Evenementen, Nieuws

Expositie – De Oase

Door: Redactie ArchitectuurNL | 12-08-2023

De Oase is een expositie voor en door omgevingsdenkers over het dossier Zuid-Limburg evenals de toekomst van het ontwerp van het Limburgse landschap en de infrastructuur. Er is een bijzondere samenwerking aangegaan met modelspoorvereniging De Percee (Maastricht). Én de nieuwe editie van Embracing Exchange verschijnt ten tonele bij Bureau Europa. Wees welkom bij de feestelijke opening op donderdag 31 augustus vanaf 17.00 uur en luidt met ons bij de gemoedelijke borrel het nieuwe cultuurseizoen in!

Het landschap gaat in de nabije toekomst op de schop door de vraag om huizen, klimaatverandering en mobiliteit. Maar hoe maken we de veranderingen in het landschap? Op basis waarvan maken we keuzes? Deze expositie biedt een vooruitblik in de mogelijkheden, een korte cursus landschapsontwerp in tijden van nood en oplossingen om aan de slag te gaan. De Euregio en Zuid-Limburg staan centraal: een grensoverschrijdende oase op vele manieren maar dat niet zonder slag of stoot is of blijft.

Toekomst centraal

Bureau Europa heeft Nicole Maurer Lemmens en Marc Maurer gevraagd om vanuit hun architectuurpraktijk en onderzoek naar het Zuid-Limburgs landschap een presentatie te maken. Centraal staat de toekomst van het landschap en een inzicht in de kneepjes van het vak waarbij onderzoek en werk van collega-architecten, kunstenaars en ontwerpers in de presentatie zijn opgenomen.

Als je de kaart van de Londense metro 1 op 1 over het landschap van de Euregio Maas-Rijn legt, zie je dat er toekomst in zit. Het gebied heeft steden, mooie natuur en is internationaal. Er wonen 3,9 miljoen inwoners met drie nationaliteiten, die drie talen (en nog veel meer dialecten) spreken en er zijn veel scholen en universiteiten. De Euregio heeft bovendien een eigen grensoverschrijdende cultuur. Een OASE zogezegd, die tegelijkertijd niet zonder slag of stoot een oase is of blijft.

In tijden van nood, zoals de klimaatverandering en de problemen die daarmee te maken hebben, is het zeker voor de grensregio een uitdaging de zaken helemaal om te gooien. Want er moeten radicale keuzes worden gemaakt. Zonder echte verandering kunnen de uitdagingen waar de Euregio voor staat niet duurzaam worden aangepakt. De bezoeker krijgt behalve een blik op de interessante, maar soms ook complexe wereld van het landschapsontwerp ook een actieve rol als ontwerper: wat doe jij in geval van nood? Waar bouw jij de huizen, het groen en wat spreek je af met de buren?

Learning Lab

International Learning Lab is een platform voor jong ontwerptalent op het gebied van architectuur en omgeving. Het platform stimuleert kennisuitwisseling, samenwerking en innovatie tussen het regionale bedrijfsleven, overheden en instellingen die actief zijn op het gebied van de creatieve industrie. Vanuit de regio Zuid-Limburg opereert het ILL grensoverschrijdend op het gebied van vakdisciplines.

Embracing Exchange heeft als doel ontwerpers, makers en instellingen over de nationale grenzen heen met elkaar te verbinden. Het programma richt zich op de regio Eindhoven, Keulen en Maastricht en laat ideeën, ontwerpen en initiatieven zien uit de regio tussen de rivieren Maas en Rijn. Door het organiseren van tentoonstellingen, presentaties en debatten bouwt het programma aan een grensoverschrijdend regionaal netwerk en toont zo het regionale handschrift. In de loop der jaren heeft Embracing Exchange meer dan honderd kunstenaars en ontwerpers een podium geboden.

En er is meer! Twee hoekpresentaties Fotograaf Annemiek Mommers bracht met gedragsbioloog Patrick van Veen de Zuid-Limburgse bossen in beeld na het ondergaan van de zon in de fotopresentatie Duister Licht in september. En in oktober duik je in het verhaal van een bijzondere Maastrichtse uitvinder met Eureka! Edmond Hustinx! van de Stichting Edmond Hustinx en het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg, speciaal in het kader van de Maand van de Geschiedenis, met thema Eureka!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.