Expositie musea in de 21 ste eeuw

Expositie musea in de 21 ste eeuw

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 02-03-2011

De reizende expo Musea in de 21ste eeuw: Ideeën Projecten Gebouwen toont markante bouwprojecten in de lege museumzalen van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen.

Prominente bouwprojecten
Musea zijn brandend actueel. Overal ter wereld ontstaan er nieuwe museumgebouwen en ondergaan heel wat bestaande kunsttempels een facelift in de vorm van een grondige renovatie. Denk aan het BMW museum in München, het Mercedes Benz Museum in Stuttgart het Kunsthaus in Graz, het Hellenistisch Museum in Athene, het Rijksmuseum en het Stedelijk museum in Amsterdam. Musea in de 21ste eeuw: Ideeën Projecten Gebouwen is een reizende tentoonstelling van het Zwitserse Art Centre Basel. De expo toont prominente en toekomstgerichte bouwprojecten uit het voorbije decennium. Het gaat om projecten die in Europa, Noord-Amerika, Azië en Australië gepland, in uitvoering of voltooid zijn.

Gerenommeerde architecten
Vier thema’s staan centraal: de implementatie van de nieuwbouw van het museum in de bestaande stedelijke structuur; de uitbreiding van bestaande musea, met behoud van de bestaande kwaliteiten; het vrijstaande museumgebouw, waarbij de eigen stijl van ede architect prominenter naar voren komen, en als vierde thema het musea in een landschappelijke of natuurlijke omgeving. Je kunt ontwerpen bewonderen van internationaal gerenommeerde architecten als Tadao Ando, Daniel Libeskind, Jean Nouvel, Renzo Piano, Mario Botta, Zaha Hadid en Frank Gehry. Van elk project toont de expo een maquette aangevuld met foto’s, schetsen en plannen.


Nieuwe Antwerpse musea
Ook de twee Antwerpse projecten, het gloednieuwe Museum aan de Stroom (MAS) van Neutelings Riedijk Architecten en de renovatie van, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van Claus en Kaan Architecten komen in de expositie aan bod. Het MAS, nu al een baken in de wijk ’t Eilandje, opent zijn deuren in mei 2011. Op datzelfde moment sluit het KMSKA op het Antwerpse Zuid de deuren voor een ingrijpende renovatie. Deze verbouwing laat het karakter van het oudste museum van Antwerpen intact, terwijl het expositieoppervlakte met 40% toeneemt. Een bezoek aan de expositie laat zich goed combineren met deSingel in Antwerpen, waarin o.a. het Vlaams Architectuurinstituut wordt gehuisvest. Dit cultuurcluster is in 2010 uitgereid met een nieuwe vleugel naar ontwerp van Stéphane Beel. Elke zondag is er een rondleiding door de nieuwbouw van deSingel en er is van 3 maart tot 22 mei 2011 een expositie van de architectuurfotograaf Bas Princen te zien.

De tentoonstelling Musea in de 21ste eeuw in het KMSKA duurt nog tot 30 april 2011.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.