Expositie Nederlandse paviljoens wereldtentoonstellingen

Expositie Nederlandse paviljoens wereldtentoonstellingen

Exposities, Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 07-04-2015

Dit voorjaar opent de 34e Wereldtentoonstelling in Milaan. Naar aanleiding hiervan belicht Het Nieuwe Instituut van 26 april t/m 23 augustus het fenomeen vanuit verschillende invalshoeken. De tentoonstelling Wat is Nederland laat zien hoe de Nederlandse inzendingen steeds voortkwamen uit een samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven, ontwerpers en kunstenaars. Het vermogen van architecten en ontwerpers om toekomstbeelden en technische innovaties in paviljoens te vangen, is voor Het Nieuwe Instituut een belangrijke drijfveer voor het ontwikkelen van een uitgebreid programma rond het thema van de Wereldtentoonstelling. Daarbij wordt ook gekeken naar de toekomst van de Wereldtentoonstelling zelf.

14 Nederlandse bijdragen in maquettes

De tentoonstelling Wat is Nederland geeft een overzicht van 14 Nederlandse bijdragen aan de Wereldtentoonstellingen sinds 1910. Curator Stephan Petermann (AMO, de onderzoekscomponent van architectenbureau OMA) heeft de onderling zeer verschillende paviljoens laten omzetten in een serie maquettes op gelijke schaal. Zo ontstaat een overzicht en is een nieuwe analyse mogelijk. Van de presentaties in de paviljoens zijn hoogtepunten te zien: zo wordt een muurschildering van Karel Appel opnieuw uitgevoerd en staat er een van het speelgoed Meccano gebouwde molen opgesteld, naast een reeks stoelen uit de paviljoens, die opvallende ontwikkelingen in het Nederlandse design tonen van Michel de Klerk tot Maarten Baas.

Lezing

Soms waren de paviljoens van Nederland op de Wereldtentoonstellingen diepgaand en exotisch, soms vol met spullen, dan weer saai en leeg, klein en ingetogen, soms stijlvol expressief en over-the-top, experimenteel en grappig. De tentoonstelling Wat is Nederland is voor een belangrijk deel gebaseerd op het onderzoek dat Marie-Thérèse van Thoor deed naar de Nederlandse bijdragen aan de Wereldtentoonstellingen.

Op 23 april geeft Van Thoor een lezing over de manier waarop Nederland zich in de vorige eeuw presenteerde op de Wereldtentoonstelling. Zij schreef Het Gebouw van Nederland. Nederlandse paviljoens op de wereldtentoonstellingen 1910-1958. De inleiding wordt verzorgd door Stephan Petermann van AMO, curator van de tentoonstelling. Deelnemers aan de lezing krijgen een sneak preview van deze tentoonstelling en kunnen terecht bij de pop-up tentoonstelling in de foyer met archiefmateriaal onder meer uit de Wijdeveld-collectie dat niet is opgenomen in de tentoonstelling.

Lezing Marie-Thérèse van Thoor en Stephan Petermann

Datum 23 april 2015

Tijd: 20-22 uur

Locatie: Het Nieuwe Instituut Museumpark 25 Rotterdam

Toegang: € 7,50

Studenten & Vrienden van Het Nieuwe Instituut € 3,75

Vooraf aanmelden

Expositie Wat is Nederland

Data 26 april t/m 23 augustus 2015

Openingstijden: di- za 10-17 uur, zon- en feestdagen 11-17 uur

Locatie: Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, Rotterdam

Foto: Nederlands paviljoen op de wereldtentoonstelling 1930 Antwerpen, architect H.Th.Wijdeveld

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.