Expositie Rijk aan Ontwerpkracht

Nieuws

Expositie Rijk aan Ontwerpkracht

Door: Jacqueline Knudsen | 19-12-2016

Het architectuurbeleid sinds de nota Ruimte voor Architectuur uit 1991 heeft een rijke en veelkleurige oogst opgeleverd. De tentoonstelling Rijk aan Ontwerpkracht in Het Nieuwe Instituut laat een groot aantal plannen zien die zijn voortgekomen uit het stimuleringsbeleid en het opdrachtgeverschap van het Rijk. De tentoonstelling is samengesteld door het Atelier Rijksbouwmeester en besteedt ook ruim aandacht voor jong talent, internationalisering en ontwikkelingen in het architectuuronderwijs.
Naast presentaties van beeldmateriaal en passages uit de Troonrede 1992 lichten de minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen, de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Jet Bussemaker en Rijksbouwmeester Floris Alkemade in gefilmde interviews hun favoriete project toe.
De tentoonstelling is vanaf 10 januari 2017 tot en met 5 februari 2017 te zien in de foyer van Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Daarna reist deze naar verschillende steden, te beginnen met Amsterdam (Arcam, februari en maart 2017).

Actieagenda Ruimtelijk Ontwerp 2017-2020

De nota Ruimte voor Architectuur uit 1991 vormde de start van het nationale architectuurbeleid dat de Nederlandse architectuur nationaal en internationaal op de kaart heeft gezet. Eind 2016 vormt het verschijnen van de Actieagenda Ruimtelijk Ontwerp 2017-2020. Samen werken aan ontwerpkracht de aanleiding voor Rijksbouwmeester Floris Alkemade om, in samenwerking met de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Infrastructuur en Milieu, te kijken naar de resultaten van 25 jaar stimulering van architectuur en ruimtelijk ontwerp in Nederland.

Publieksbijeenkomst en Thursday Night Live!

Op 19 januari 2017 vindt in Het Nieuwe Instituut een publieksbijeenkomst over Rijk aan Ontwerpkracht plaats. Vanaf 16:30 uur kijken gasten Hedy d’Ancona, Adri Duivesteijn, Floris Alkemade en vier jonge ontwerpers terug op 25 jaar architectuurbeleid en bespreken de huidige en toekomstige ontwerpopgave.
Aansluitend op de publieksbijeenkomst start om 19:30 uur tijdens  de nieuwe discursieve reeks oprichtingsgesprekken voor het Ministerie van Ruimtelijke Zaken. Initiatiefnemers Elma van Boxel & Kristian Koreman (ZUS), Stephan Petermann (OMA/AMO) en Marten Kuijpers (Het Nieuwe Instituut) gaan in gesprek met (ervarings)deskundigen over het thema geluk, dat een centrale rol speelde in de eerste nota’s over ruimtelijke ordening, maar dat naar de achtergrond is verdwenen.

Expositie: van 10 januari t/m 5 februari 2017 in Het Nieuwe Instituut Rotterdam
19 januari 2017: publieksbijeenkomst en Thursday Night Live!

Foto: Point City masterclass op Het Berlage Instituut met Rem Koolhaas, Gary Bates, Andrew McNair, Herman Hertzberger, Victor Mani, Winy Maas. 18 mei 1994, Burgerweeshuis Amsterdam. Foto: Berlage Instituut.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.