Expositie ‘Slow Tech’

Expositie ‘Slow Tech’

Exposities, Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 30-09-2014

‘Slow Tech’ is een tentoonstelling met 11 stoelen die het resultaat zijn van een materiaalexperiment en/of een innovatieve productietechniek. Het gaat om een menging van ‘high tech’ en ‘slow crafts’. De Knotted Chair van Marcel Wanders wordt gepresenteerd als ‘de moeder van alle slow tech chairs’ en vormt letterlijk het middelpunt van de tentoonstelling vormen. De andere 10 stoelen worden er omheen gegroepeerd.

Curated by Jeroen Junte

Slow Tech is de eerste tentoonstelling in een serie getiteld ‘Curated by…’. Drie keer per jaar zal WOW een co-curator betrekken om samen met WOW een expositie samen te stellen waarin werk van zowel gevestigd als jong talent getoond wordt. In eerste instantie in de disciplines Design en Mode.  De tentoonstelling ‘Slow Tech’ is een samenwerking tussen Jeroen Junte en WOW. Junte is freelance journalist en schrijft over kunst en cultuur met een sterke focus op design en architectuur, onder andere in de Volkskrant en in ArchitectuurNL. Met zijn artikelen, boeken, maar ook met zijn tweemaandelijkse talkshow in Pakhuis de Zwijger spant Junte zich in om zowel insiders als geïnteresseerden op een laagdrempelige manier te informeren en enthousiast te maken voor design en vormgeving.

Slow Tech

De eerste ‘Curated by…’ expositie focust op stoelontwerpen van jonge Nederlandse ontwerpers. Alle het resultaat van een materiaalexperiment of een speciale productiemethode. Achterliggend idee is dat Nederlandse vormgevers de laatste jaren een toenemende interesse tonen in een onderzoekende en experimenterende manier van ontwerpen. Hierbij spelen handmatige productie en uitgebreide experimenten met materialen en technieken een grote rol. Zowel traditionele ambachten als hedendaagse productietechnieken worden gebruikt. Junte zal zijn persoonlijke visie geven op iedere stoel en daarmee inzicht geven in zijn manier van kijken naar trends en design.

Deelnemende ontwerpers en hun stoelen:

Marcel Wanders – Knotted Chair // Jolan van der Wiel – Gravity // Rutger de Regt – Happy Misfit // Lenneke Langehuijsen – Tutu // Erik Klarenbeek – Mycelium // Maarten Schenkeveld – One Piece A Day // Chris Kabel – Seam Chair // Pascal Smelik – Kaarsrecht Stoel // Marjan van Aubel – Well Proven Chair // Martijn Rigters – Foam Party Chair // Dirk van der Kooij – Endless Chair // Joris Laarman – Puzzle Chair.

Makers Middag: designers in actie op 2 november

Op 2 november van 15-17 uur laten designers van de expositie ‘Slow Tech’ aan de hand van live demonstraties zien hoe ze hun producten letterlijk maken. Het gaat om ontwerpers die ambachtelijke en industriële productietechnieken combineren. Rutger de Regt en Marlies van Putten (Handmade Industrials) laten ter plekke zien hoe ze een vaas maken van biologisch afbreekbaar thermoplastisch granulaat en een ballon. Pascal Smelik laat kaarsvet in een waterbak stollen en legt uit hoe hij met behulp van mallen en gietwerk zijn Kaarsrecht Stool maakt. Lenneke Langenhuijsen (Buro BELÉN) vertelt hoe ze van boomschors textiel maakt waar ze vervolgens krukken of banken mee bekleed. Ook wordt ter plekke een stoel 3D geprint met behulp van een Ultimaker, namelijk de Puzzle Chair van Joris Laarman.

WOW

In samenwerking met Bureau Broedplaatsen en eigenaar Stadsdeel Amsterdam West hebben hotelier Sandra Chedi en stadmaker Kees van Ruyven het initiatief genomen tot de transformatie van het voormalige HTS-complex aan de Wiltzanghlaan. Het onderwijscomplex uit 1967 stond sinds 2006 leeg en is voor een minimaal budget door MMX-architecten in samenwerking met Studio Edward van Vliet getransformeerd tot WOW-Amsterdam. Twee hoofduitgangspunten waren voor het ontwerp leidend: het transparant maken van de labyrintische verkeersruimten en het bewerkstelligen van een open relatie tussen het in zichzelf gekeerde gebouw en de omgeving.
De 8500m2 bestaan uit vijftig studio’s voor afgestudeerde kunstenaars, 350 hostelbedden, een lobby, een restaurant, atelierruimte en een stadslandbouwlaboratorium. Het hostel op de bovenste twee verdiepingen maakt het mogelijk om onafhankelijk te zijn van structurele subsidies. Voor de organisatie en programmering van diverse culturele initiatieven is curator Marlies Buurman aangetrokken, die o.a. de expositie Slow Tech initieerde.

Lees ook het artikel Schimmelfabrieken over stoelen gemaakt van levende materialen, gepubliceerd in ArchitectuurNL nummer 3 van 2014

Praktische informatie:

Locatie: WOW Amsterdam, Wiltzanghlaan 60, Amsterdam

Looptijd: 4 oktober – 29 november 2014, dagelijks 10-22 uur

Entree gratis

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.