Exposities over architectuur in Vlaanderen

Nieuws

Exposities over architectuur in Vlaanderen

Door: Jacqueline Knudsen | 23-11-2011

In Antwerpen en Brussel worden  op dit moment vier interessante  exposities over architectuur getoond. Maak hier uw keuze!

DUBUFFET, architect

De enige prijs die Jean Dubuffet (1901 – 1985) in ontvangst wou nemen, is de medaille van The American Institute of Architects is. Hij was niet alleen schilder, tekenaar en beeldhouwer, maar wijdde zich ook aan het toneel, de literatuur, de muziek en last but not least de architectuur. Op de tentoonstelling DUBUFFET architect wordt dit onbekende aspect uit zijn loopbaan belicht. U maakt er kennis met het bevreemdende driedimensionale universum van de kunstenaar Jean Dubuffet.

De tentoonstelling in het Museum van Elsene toont de evolutie die deze Franse kunstenaar doormaakte, van het schilderij via het reliëf en de beeldhouwkunst tot de architectuur en de unieke projecten die hoofdzakelijk ontstonden tijdens zijn zogenaamde Hourloupe-periode (1962-1974). Enkele van zijn bouwwerken: de Tour aux Figures, Parijs 1967-1968, De Closerie Falbala, 1971-1973; Groep van vier bomen, New York 1972, een monument op Chase Manhattan Plaza, een voetgangersplein in de buurt van Wall Street. En natuurlijk de Jardin d’email in de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum (1974).

Tot 22 januari 2012 in het Museum van Elsene (Brussel).

Architectonic-betongevels in Atomium

In het Atomium in Brussel loopt van 1 december 2011 tot en maart 2012 de expo Architectonic – Betongevels (1958-1980). Deze tentoonstelling geeft een overzicht van de technische aspecten en de esthetische dimensie van een belangrijk onderdeel van de Belgische en internationale naoorlogse architectuur.

Tot in de jaren 70 stond op enkele honderden meters van het Atomium, symbool van Expo 58, een elegante betonnen toren. De Flèche du Génie civil , een paviljoen ter ere van de Belgische bouwkunde, wist menig bezoeker onder de indruk te brengen. De glazen hal en loopbrug torenden uit boven een mini-België, nog een overblijfsel van Expo 58 dat in het geheugen gegrift staat. Deze tentoonstelling wil een belangrijk materiaal in ere herstellen. Het materiaal werd bij onze zuiderburen immers vaak beschimpt en stond synoniem voor Brusselisering, oftewel de kaalslag in de oude stad, die werd opgevuld met betonnen kolossen. Deze tentoonstelling toont het verbluffende vermogen van beton om een indrukwekkende architectuur te creëren. Met voorbeelden uit Brussel en omstreken.

Elke dag van 10 tot 18u. (openingsuren van het Atomium). De toegang tot deze tentoonstelling is inbegrepen in de normale prijs van het Atomium. Het gebouw zal omwille van onderhoud gesloten zijn van 9 tot 13 januari, van 16 tot 18 januari is het panorama niet toegankelijk.

Tot maart 2012 in het Atomium in Brussel.

Tentoonstelling Architecten De Vylder Vinck Taillieu 

De architecten De Vylder, Vinck en Taillieu vormen sinds kort een team. Typisch is hun intuïtieve aanpak: wars van het heersende paradigma van het architecturaal concept is ontwerpen voor hen als zoeken in een berg bladeren tot je iets vindt. Fantasierijke ingevingen, beelden die her en der associaties oproepen, zijn voor hen een middel om grenzen te verleggen, om uit het kader van een louter determinerend pragmatisme te treden en om zuurstof te geven aan verbeelding en poëzie.

Het ontwerp- en bouwproces is een voortgang die op elk moment en ad hoc moet kunnen inspelen op de strikte overheidsreglementering of de grillen van betrokken actoren. Die stoorzenders werken niet beperkend. Wel vormen ze de input voor een nieuwe wending, een unieke ingreep in het ontwerp en een extra gelaagdheid in de architectuur. De gebouwen van ‘Architecten De Vylder Vinck Taillieu’ zijn overigens nooit helemaal af: het onaf zijn geeft de gebruiker de vrijheid om te interveniëren en stimuleert diens creativiteit.

Hun renovaties van eengezinswoningen, hun ingrijpen in het stedelijk weefsel voor de dansstudio’s van Les ballets C de la B en hun transformatie van het Schermenhuis van de Bourla bleven niet onopgemerkt in onze contreien.

En hun werk krijgt ook internationale bijval. In 2006 vroegen Herzog en de Meuron en
Ai Wei Wei hen een 1.000 m2 villa te ontwerpen in Koakoashina, een nieuw te ontwikkelen Chinees district. In 2010 nodigde de Japanse curator Kazuyo Sejima hen uit om een tentoonstelling te maken op de twaalfde Internationale Architectuurbiënnale van Venetië.

De expositie in deSingel focust op het meest recente werk van Architecten De Vylder Vinck Taillieu. Het is niet de intentie een oeuvreoverzicht of een afgerond verhaal te brengen. Wel wil de tentoonstelling thema’s aftasten en een momentopname zijn in de nog prille gezamenlijke loopbaan van dit architectentrio.

De tentoonstelling  is nog te zien tot 8 januari 2012 in deSingel, Desguinlei 25 Antwerpen.

Paulo Mendes da Rocha in Brussel

Bijna twintig jaar na Oscar Niemeyer, de demiurg van Brasilia, wint Paulo Mendes da Rocha (°1928) in 2006 als tweede Braziliaanse architect de Pritzker Prize, de Nobelprijs architectuur. Hij staat in het brandpunt van de belangstelling bij europalia.brasil, dat dit najaar een solotentoonstelling aan hem wijdt. Het belangrijkste bouwwerk uit het begin van zijn carrière is het Gymnasium in de Club Athletico Paulistano (1958), bekroond met een grote prijs op de Biënnale van São Paulo (1961). Hij blijft bouwen in São Paulo en hij doceert er aan de universiteit volgens de principes van de zogenaamde Escola Paulista van João Batista Vilanova Artigas. In 1969 werd hij op non-actief gezet door het militaire bewind, maar toch staat hij in voor het Braziliaanse paviljoen op de wereldtentoonstelling in Osaka (1970). In de jaren 1980 en 1990 bouwt hij in São Paulo onder meer de Capela de São Pedro Apóstolo (1987), het Museu Brasileiro de Escultura (1986) en het Praça do Patriarca (2002). Vaak wordt hij een brutalistisch architect genoemd om zijn gebruik van ruw materiaal, maar ook de sociale dimensie van de architectuur en haar verhouding tot de omgeving zijn belangrijk in zijn aanpak.

Praktische informatie
Dagelijks behalve maandag en feestdagen, tot  zondag 15 januari 2012.
Paleis voor Schone Kunsten – Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel

Bekijk hier de video van architecten De Vylder Vinck Taillieu

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.