100 jaar Bauhaus

Exposities

100 jaar Bauhaus

Door: Petra Starink | 14-01-2019

In 2019 is het 100 jaar geleden dat Bauhaus, de legendarische kunst- en ontwerpschool die door de Berlijnse architect Walter Gropius in Weimar werd opgericht. Vanaf 9 februari is in het Museum Boijmans Van Beuningen de tentoonstelling nederland – bauhaus: pioniers van een nieuwe wereld te zien waarbij de Nederlandse kant van Bauhaus is te zien. Duidelijk wordt welke ontwerpers, architecten in de periode 1919-1933 vanuit Nederland artistieke en persoonlijke betrekkingen hadden met Bauhaus. De tentoonstelling is te zien tot 27 mei 2019 in de 1500m2 Bodonzaal en omvat ongeveer 800 objecten uit binnen en buitenland met o.a. meubels, keramiek, textiel, en foto’s.

Kenmerken Bauhaus

Vernieuwingsdrang, idealisme, ambities en creativiteit; allemaal kenmerkend voor het Bauhaus. Zonder social media en de huidige technologie verbreidde het zich via een netwerk van personen, tentoonstellingen, tijdschriften, congressen, onderwijs en werkplaatsen. Niet alleen in Duitsland, maar ook in Nederland, vooral na de sluiting van het Bauhaus in 1933. Van begin af aan waren Nederlanders in dit netwerk actief. Rotterdam was in de jaren tussen de beide wereldoorlogen de stad waar het modernisme het meest prominent tot uitdrukking kwam in de architectuur en vormgeving.

Nederlandse invloed

Kunstenaars als Paul Klee, Wassily Kandinsky, László Moholy-Nagy en Oskar Schlemmer maken deel uit van het lerarenkorps. Ook dragen verschillende Nederlanders bij aan het specifieke karakter van het Bauhaus. Al vóór de oprichting zijn H.P. Berlage, Mathieu Lauweriks en Johan Thorn Prikker lid van de Deutsche Werkbund (opgericht in 1907). De grensverleggende opvattingen van deze organisatie over de samenwerking tussen kunstenaars, architecten en de industrie vormen een belangrijke inspiratiebron voor het Bauhaus. De Stijl, het tijdschrift van o.a. Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld en J.J.P Oud wordt door alle docenten en studenten aan het Bauhaus gelezen. Onder invloed van deze kunstenaars evolueert het Bauhaus in korte tijd van het expressionisme naar het modernisme. Na twee gedwongen verhuizingen – in 1925 naar Dessau en 1932 naar Berlijn – sluiten de nazi’s de school in 1933. Een dertigtal studenten en docenten vertrekt naar Nederland. Ze worden hier actief in kunst- en ontwerponderwijs, richten werkplaatsen op en ontwerpen voor de Nederlandse industrie.

Rotterdam en Bauhaus

Een belangrijke band tussen het Bauhaus en Rotterdam wordt gevormd door de stadsarchitect J.J.P. Oud. Zijn sociale-woningbouwprojecten in Spangen, de Kiefhoek en het Witte Dorp trekken de aandacht van Duitse architecten. Oud geeft in 1923 een belangrijke lezing over deze Nederlandse architectuur aan het Bauhaus in Weimar. Dit is het begin van een geregeld contact tussen de Duitse opleiding en Rotterdam Het Nederlandse ‘Nieuwe Bouwen’, zoals deze moderne stroming in de bouwkunst wordt genoemd, verkrijgt in korte tijd internationale bekendheid.

Boek

Bij de tentoonstelling verschijnt een boek onder redactie van tentoonstelling conservator Mienke Simon Thomas en designhistoricus Yvonne Brentjens. Twintig auteurs uit Duitsland en Nederland beschrijven in hun bijdrage een facet van het Nederland Bauhaus netwerk van 1920 tot 1970. Het boek is in de Museumwinkel en online verkrijgbaar voor € 34,95.

Tentoonstelling nederland – bauhaus: pioniers van een nieuwe wereld
van 9 februari tot en met 26 mei 2019
Boijmans Van Beuningen
Museumpark 18, Rotterdam

Festiviteiten Bauhaus

Tijdens het 100 jarig bestaan van Bauhaus zijn er diverse festiviteiten in binnen en buitenland.

Rotterdam
In Rotterdam zijn op 4 plaatsen pop-up installaties te zien gemaakt door studenten Interior Architecture & Furniture design van de Koniklijke Academie van Beeldende Kunsten in den Haag.  Daarnaast wordt in samenwerking met het Scapino Ballet en het Rotterdams Philharmonisch Orkest een op het historische Bauhaus geïnspireerd randprogramma opgezet met onder andere mini-colleges op zaal, Bauhaus-muziek, theater, performances en workshops.

Weimar
In Weimar wordt op 6 april het nieuwe Bauhaus Museum geopend met kunstwerken van o.a. Marcel Breuer en Paul Klee.
Bauhausmuseumweimar.de

Dessau
In Dessau komt een Bauhaus Museum en opent op 8 september 2019.
Het ontwerp van het museum , een grote zwarte doos is van de Spaanse architecten Gonzalez Hinz Zabala
Mies van der Rohe Platz 1, Dessau
Bauhaus-dessau.de

Bauhaus gebouw in Dessau
Rondleidingen worden er dagelijks gegeven tussen 10 en 17.00 uur  in het Bauhaus gebouw in Dessau. Overnachten kan in de voormalige studentenkamers.
Gropiusallee 38, 06846 Dessau-Roßlau, Duitsland
Bauhaus-dessau.de

Fotografie: Boijmans Van Beuningen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.