65 jaar Groot Handelsgebouw

Exposities

65 jaar Groot Handelsgebouw

Door: Petra Starink | 14-11-2018

Het Groot Handelsgebouw in Rotterdam, ontworpen door architect Huig Maaskant bestaat 65 jaar. Het ontwerp van dit kolossale pand speelde een sleutelrol in de Nederlandse wederopbouwarchitectuur. Ter ere van het 65-jarig jubileum presenteert De Kunsthal tot 13 januari 2019 de tentoonstelling  “Ik sta hier goed-65 jaar Groot Handelsgebouw’. Aan de hand van verhalen van Rotterdamse huurders en bewoners en bijzonder archiefmateriaal zoals films, foto’s en documentatie komt de geschiedenis van het Groot Handelsgebouw tot leven.

Groot Handelsgebouw ontwerp van Huig Maaskant

Op 3 juni 1953 wordt het Groot Handelsgebouw, supermodern en Nederlands grootste bedrijfsverzamelgebouw, geopend door Koningin Juliana. In de begintijd hebben talrijke groothandelaren hun showrooms, magazijnen en kantoren in het gebouw. In de jaren ’70 slaat een van de grootste branden uit de historie van Rotterdam toe in het Groot Handelsgebouw. Langzamerhand vertrekken de groothandels naar de randen van de stad. Het Groot Handelsgebouw komt in een transitiefase van groothandel naar kantoren, die in de jaren ’90 resulteert in een verrommeling van het gebouw door verschillende huurders en achterstallig onderhoud.

Officieel Rijksmonument

Na de grondige renovatie en restauratie in 2005 krijgt het Groot Handelsgebouw zijn statige aanblik weer terug, wordt het officieel tot Rijksmonument verklaard.

Trap ontworpen door MVRDV

In 2016 is er een gigantische trap van 29 meter hoog en 57 meter lang vanaf het Stationsplein naar het dak van het Groothandelsgebouw gebouwd. De trap werd massaal beklommen. De steigerinstallatie, naar een idee van architectenbureau MVRDV, was een knipoog naar 75 jaar wederopbouw van de stad, dat in 2016 werd gevierd met de manifestatie Rotterdam viert de stad!

Tentoonstelling ‘Ik sta hier goed-65 jaar Groot Handelsgebouw’.
Te zien tot 13 januari 2019
De Kunsthal 
Museumpark, Westzeedijk 341, Rotterdam

Fotografie: Groot Handelsgebouw, MVRDV

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.