Amsterdam in 30 iconen

Exposities

Amsterdam in 30 iconen

Door: Petra Starink | 21-09-2016

Architectuurcentrum Arcam viert zijn 30 jarig jubileum met de tentoonstelling ‘Van Stopera tot A’Dam Toren’. De tentoonstelling licht voor elk jaar vanaf de oprichting in 1986 tot nu een belangrijk gebouw of gebeurtenis uit aan de hand van foto’s, maquettes en uniek archiefmateriaal. Belicht worden onder meer de Stopera, de Noord/Zuidlijn, de Zuidas, Het Rijkmuseum en de A’DAM Toren. Vanuit de huidige tijd wordt terug gekeken naar de ruimtelijke en maatschappelijke ontwikkelingen die de stad heeft gemaakt. Op 7 oktober wordt de tentoonstelling geopend.

Stopera

In 1986 worden de deuren van de Stopera geopend. Het controversiële besluit tot de bouw en het markante ontwerp van architect Cees Dam blijkt tot op de dag van vandaag actueel. Recentelijk zijn de plannen voor herbestemming tot Markthal bekend gemaakt. Fotomateriaal uit het Stadsarchief Amsterdam brengt de controverse in beeld.

Noord/Zuidlijn

In 1989 wordt de opdracht gegeven voor de studie naar de Noord/Zuidlijn. De turbulente ontwikkelingen die volgen worden in een tijdlijn weergegeven.

Zuidas

In 1996 start de bouw van het ABN AMRO-hoofdkantoor waarmee de eerste steen werd gelegd van de Zuidas. Met de maquette van deze 105 meter hoge toren wordt het verhaal verteld van de verhuizing van het financiële hart van de binnenstad naar deze nieuwe kantorenlocatie.

Rijksmuseum

In 2003 sluit het Rijksmuseum de deuren van het hoofdgebouw. Het is het startschot voor de verbouwing en uitbreiding van de drie grote musea aan het Museumplein. Een timelapse van het Rijksmuseum toont de verbouwing van 10 jaar en de herinrichting van het gebouw.

A’DAM Toren

De A’DAM Toren vormt de hekkensluiter van de tentoonstelling. Met de officiële opening van de A’DAM Toren in het oude hoofdkantoor van Shell wordt een grote stap gemaakt in de transformatie van de IJ-oevers tot nieuw stadscentrum. Voor- en na-foto’s tonen de metamorfose van de Noordelijke IJ-oevers.

De tentoonstelling wordt op 7 oktober geopend en is te zien tot en met 5 februari 2017.
Arcam
Prins Hendrikkade 600
Amsterrdam
www.arcam.nl

Foto: Bouwwereld

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.