Architect Enzo Valerio ontwerpt ondergronds festivalhart onder Kruisplein

Exposities

Architect Enzo Valerio ontwerpt ondergronds festivalhart onder Kruisplein

Door: Petra Starink | 25-05-2021

Het festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand opent op 2 juni 2021 haar deuren op de onderste verdieping van de Stadsgarage Schouwburgplein 1. Architect Enzo Valerio heeft op deze bijzondere plek een spannende tentoonstelling ontworpen. Diep onder de oppervlakte van het Kruisplein vormt zich een landschap van betonpuin waaruit een tentoonstelling is opgebouwd die laat zien hoe de stad Rotterdam eruit kan gaan zien. De tentoonstelling is van 2 t/m 27 juni 2021 te bezoeken.

Rotterdam Architectuur Maand

De editie van 2021, georganiseerd door AIR, Rotterdam Festivals en Rotterdam Partners staat in het teken van de onderstroom. In de onderstroom van de vakwereld worden nieuwe ideeën ontwikkeld, vindt innovatie en experiment plaats en wordt onderzoek gedaan naar de stad van morgen.

Ode aan de bouwplaats

De interventie van Valerio ‘Undercurrent, achter de coulissen van de stedelijke ontwikkeling” geeft het festivalhart het gezicht van een nieuwe generatie ontwerpers. Uit het immense landschap van betonpuin worden een tentoonstelling, workshopruimtes en studios opgebouwd. Enzo Valerio: “De bouwplaats, die de stad kenmerkt in een tijd van ontwikkeling, is de plek waar de stad opgebouwd en aangepast wordt. Het laboratorium waar achter de schermen van bouwsteigers en bouwhekken, elke dag mensen aan ruimtes werken die onderdeel worden van ons dagelijks leven. Wat de stad was, is en wordt, wil ik binnen het tentoonstellingsontwerp zichtbaar maken. Een tentoonstelling over de toekomst van Rotterdam, opgebouwd uit het gesloopte bouwbestand van diezelfde stad. Een ode aan de bouwplaats en de verandering die deze stad kenmerkt.”

Programma

In de dagelijkse (online) programmering, tentoonstellingen, rondleidingen en festivals wordt de innovatiekracht van architectuur getoond en verbonden aan de grote ontwikkelingen die gaande zijn in de stad. De expositie in de parkeergarage bevat o.a. maquettes van grote gebiedsontwikkelingen in Rotterdam zoals de zeven stadsprojecten en de maquette van de binnenstad. Verder zijn er bijdragen te zien van een breed scala aan Rotterdamse architectenbureaus en onderwijsinstellingen. Meer informatie en het programma is te vinden op www.rotterdamarchitectuurmaand.nl.

Architect Enzo Valerio

Architect Enzo Valerio (1987) houdt zich bezig met gedetailleerde projecten in complexe historische – vaak landschappelijke – context. Zijn werk bevindt zich op het raakvlak tussen architectuur, landschap en kunst, waarbij de uitvoer binnen zijn atelier een belangrijke rol inneemt. In 2020 leverde hij Playtime op, een ateliercomplex voor ontwerpers en kunstenaars in een oud postkantoor in het centrum van Rotterdam.

Fotografie: Ossip van Duivenbode, Enzo Valerio

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.