Architectuur en ambacht op tentoonstelling Ensembles

Exposities

Architectuur en ambacht op tentoonstelling Ensembles

Door: Petra Starink | 25-09-2016

In deSingel in Antwerpen is van 30 september tot 15 januari 2017 de tentoonstelling ‘Ensembles’ te zien waar de unieke band tussen vakmanschap en architectuur wordt belicht. Aan de hand van projecten uit diverse Europese landen wordt getoond hoe de samenwerking tussen ontwerpers en makers tot nieuwe oplossingen in architectuur kan leiden. De tentoonstelling is een samenwerking tussen het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) en het Architectuurarchief van de provincie Antwerpen (APA).

Nieuwe manier van bouwen

De intense samenwerking tussen de architect en de vakman, maar ook het gebruik van traditionele technieken en lokale materialen en het doorgeven van kennis, leiden tot nieuwe inzichten en nieuwe manieren van bouwen. In projecten waarbij de interactie tussen ontwerper en uitvoerder cruciaal is, komen niet alleen de voor de hand liggende bouwmaterialen als hout en baksteen aan bod, maar duiken ook metaal en beton op.

Vakmanschap en architectuur

Naast de focus op het materiële aspect van de samenwerking tussen vakman en architect kijkt de tentoonsteliling Ensembles ook naar de sociaalmaatschappelijke impact van de vernieuwde aandacht voor het ambacht in de architectuur. Projecten van verschillende Vlaamse en internationale bureaus tonen het belang van vakmanschap voor de toekomst van de architectuur. Onder andere BC Architects and Studies, Gafpa, MUF, 6A, Patrick Bouchain tonen wat samen bouwen teweeg kan brengen in een gemeenschap.

Historische voorbeelden

De hedendaagse samenwerkingen tussen architect en vakman gaan in de tentoonstelling in dialoog met historische voorbeelden. De curatoren putten hiervoor uit de collectie van het Architectuurarchief van de Provincie Antwerpen met stukken die de evolutie van het vakmanschap in de architectuur schetsen. Adembenemende werffoto’s van de staalconstructie van de Boerentoren vinden een plek naast academietekeningen van architectuurstudenten met houtconstructies, baksteenverbanden en smeedwerk, een geveltekening van het Liberaal Volkshuis in Antwerpen waaraan een groep architecten en toegepaste kunstenaars intensief samenwerkten, en een vakkundig vormgegeven smeedijzeren kapiteel uit Horta’s betreurde Brusselse Volkshuis. De tentoonstelling Ensembles toont dat vakmanschap en traditionele kennis en vaardigheden uit het verleden in nieuwe samenwerkingsverbanden leiden tot innovatie in de architectuur.

Bezoekersinformatie

Tentoonstelling Ensembles-Architectuur en ambacht
DeSingel, Jan van Rijswijcklaan 155, Antwerpen
Open van woensdag tot zondag van 14 tot 18u en avondvoorstellingen
toegangsprijs: 5 euro.
Rondleidingen zijn te reserveren via tickets@desingel.be
www.desingel.be

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.