Beeldende praktijk Le Corbusier

Exposities

Beeldende praktijk Le Corbusier

Door: Petra Starink | 25-07-2017

Het Cobra Museum in Amstelveen toont vanaf 7 oktober 2017 de tentoonstelling Le Corbusier’s vierde dimensie. Tekeningen, schilderijen, wandtapijten en nog nooit eerder vertoond werk is op de tentoonstelling te zien. De architectuur van Le Corbusier wordt doorgaans gezien als hét voorbeeld van rationalisme en functionalisme, maar er wordt vaak over het hoofd gezien dat het vrije experiment en het irrationele basisingrediënten van zijn methodologie vormden.

Uitspraak van Le Corbusier

De titel van de tentoonstelling is gebaseerd op een uitspraak van Le Corbusier waarin hij zijn artistieke proces vergelijkt met het betreden van een ‘miraculeuze vierde dimensie’ en wijst naar het gevestigde beeld over deze controversiële architect en stedenbouwer.

Beeldend werk en architectuur

Le Corbusier bracht 45 jaar lang de helft van iedere dag door in wat hij zijn ‘Werkplaats voor geduldig onderzoek’ noemde, om te schrijven, tekenen, schilderen en beeldhouwen. Dit was een intiem, persoonlijk gebied, en tegelijkertijd een sleutel tot zijn onderzoekingen als architect. Er is veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen Le Corbusier’s beeldend werk en zijn architectuur, en hoe zijn visuele denkproces zich doorzette in zijn praktijk als architect. In zijn atelier legde hij zich toe op het experimenteren met kleur en de ontwikkeling van een beeldend vocabulaire waarin organische vormen en terugkerende motieven als de vrouw en de stier centraal staan.

Jakob Kolding

De Deense kunstenaar Jakob Kolding heeft in opdracht van Het Cobra Museum nieuw werk gemaakt dat reageert op de tentoonstelling en medieert tussen Le Corbusier, CoBrA en het publiek. Dit werk zal de vorm aannemen van een scenografie met verschillende objecten en collages van zijn hand, in combinatie met het werk van Le Corbusier en werk uit de collectie van het museum. De tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met Fondation Le Corbusier en onderzoeksadviseur en Le Corbusier-autoriteit Danièle Pauly.

Le Corbusier’s vierde dimensie
De tentoonstelling in het Cobra Museum is te zien vanaf 7 oktober 2017 tot en met 7 januari 2018.
Adres: Sandbergplein 1, Amstelveen
Het Cobra Museum is open van dinsdag tot en met zondag van 11:00 tot 17:00.

Beeld: FLC/Pictoright, 2017

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.