Een betere stad, expositie AUP

Exposities

Een betere stad, expositie AUP

Door: Jacqueline Knudsen | 27-02-2017

Vanaf 17 maart 2017 is de tentoonstelling ‘Een betere stad’ over het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP) te zien in gebouw De Bazel in Amsterdam.
De tentoonstelling gaat over de bevlogen zoektocht naar een betere toekomst voor de hele samenleving, die resulteerde in het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP) 1935 van de gemeente Amsterdam. De tentoonstelling is tot 16 juli 2017 te bekijken.

Een betere stad

Het Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam (AUP) en zijn belangrijkste ontwerpers, Cornelis van Eesteren en Jakoba Mulder, zijn van onschatbare waarde geweest voor de (stedenbouwkundige) ontwikkeling van Amsterdam. Het AUP werd ontwikkeld in de jaren dertig van de twintigste eeuw en grotendeels uitgevoerd na de Tweede Wereldoorlog. Toen ontstonden de westelijke tuinsteden, maar ook gebieden als Buitenveldert, de Watergraafsmeer en gedeeltes van Noord.

Het AUP van 1935 tot 2017

De tentoonstelling is opgebouwd uit vier stijlkamers, die corresponderen met de jaren 1935 (ontwerp), 1958 (uitvoering), 2000 (herstructurering) en 2017 (herwaardering). De expositie toont de gedrevenheid, passie en daadkracht achter het ontwerp en de uitvoering van het AUP, maar ook de tegenkrachten en de weerbaarheid van bijvoorbeeld haar inwoners. Dit gebeurt met behulp van een hoorspel, kaartmateriaal, foto’s en  filmbeelden, die tezamen verschillende fases van het plan weer levend en invoelbaar maken. De bezoeker maakt een reis door de tijd en ervaart op die manier de waarde van het AUP toen en nu.

Randprogramma en boek

In samenwerking met het Van Eesterenmuseum wordt er ieder weekend een randprogramma met wandel-, fiets- , vaar- en bustochten in de verschillende buurten van het AUP aangeboden. Ook lezingen en debatten zullen aandacht besteden aan het AUP en de tentoonstelling. Op 2 april 15 uur vindt in de serie Amsterdam in Gesprek een gesprek met Vincent van Rossem plaats in de Bazel over Het Algemeen Uitbreidingsplan.
Ook verschijnt er een lijvig boek over de uitvoering van het AUP: ‘De nieuwe grachtengordel. De realisatie van het Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam’, door  Marinke Steenhuis (red.), Vincent van Rossem, Jeroen Schilt, Paul Meurs, Lara Voerman, Minke Walda.

Een betere stad

Locatie gebouw De Bazel, Vijzelstraat 32, 1017 HL Amsterdam
Openingstijden 17 maart  tot en met 16 juli 2017, van di t/m vrijdag: 10-17 uur, zaterdag en zondag: 12-17 uur.
Samenstelling Linda Vlassenrood
Initiatiefnemers Monumenten en Archeologie (gemeente Amsterdam) en de Van Eesteren-Fluck & Van Lohuizen Stichting.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.