Big Art – Extra Large kunst & design op het Hembrugterrein

Exposities

Big Art – Extra Large kunst & design op het Hembrugterrein

Door: Viveka van de Vliet | 02-10-2020

Big Art – Big Distance is een gepaste pay-off voor de vijfde editie van Big Art. initiatiefnemer Anne van der Zwaag is blij dat ze voor de tweede keer het Hembrugterrein als locatie heeft gekozen: niet alleen de kunstinstallaties, lichtsculpturen, muurschilderingen en designobjecten zijn extra large, ook het Hembrugterrein is big. “De locatie is perfect, het is buiten de stad, omringd door groen en we hebben zesduizend vierkante meter tot onze beschikking”, zegt de cultureel ondernemer. “Je kunt hier meer dan anderhalve meter afstand van elkaar houden.”

Iconisch gebouw

Big Art strijkt telkens neer in een iconisch gebouw in of rond Amsterdam. Van de voormalige Bijlmerbajes en de Diamantbeurs tot nu dus weer het Hembrugterrein. Het pop-up platform voor Extra Large kunst en design is vanwege corona geen ‘lightversie’ geworden, er doen zelfs maar liefst ‘X Veel’ deelnemers mee: zo’n 85. Al was het een risico om in deze onzekere coronatijd zo’n grote beurs door te laten gaan zonder subsidies of sponsoring, het animo blijkt enorm groot. “Kunstenaars en ontwerpers zijn in de afgelopen maanden ongelofelijk productief geweest. Ze willen eindelijk weer eens hun werk aan de buitenwereld tonen”, zegt de cultureel ondernemer. “Ik zie Big Art als een investering en kies voor de continuïteit. Ook voel ik de verantwoordelijkheid naar de creatieve sector. Zeker ook naar de jonge talenten die de afgelopen tijd niet zichtbaar hebben kunnen zijn,” motiveert Van der Zwaag.

Veel nieuw werk

Big Art laat daarom dit jaar heel veel nieuw werk zien. Zo biedt de beurs ook (privé)verzamelaars, architecten, de vastgoedwereld en kunstliefhebbers die niet naar Art Basel of de TEFAF konden, genoeg inspirerend werk te bewonderen en te koop aan.

Big Art is rauw en poëtisch, gerenommeerd staat naast onbekend. Een trouwe vaste kern van galeries van naam, zoals Galerie van Gelder, Galerie Bart, Josilda Da Conceição, Rutger Brandt Gallery en Roger Katwijk, presenteren bekende kunstenaars naast verrassingen. Veel verassingen.

Zo zien we meteen bij binnenkomst in Hal A een werk van de befaamde kunstenaar Mark Mulders (kersgallery) naast een kinetische sculptuur van de jonge Bart Schalekamp. En toont de jongste galerie van Nederland, GoMulan Gallery in Amsterdam, indrukwekkend werk getiteld ‘People’ van beeldend kunstenaar Jonat Deelstra en schilderijen van Merel Jansen. Zij toont een in heldere kleuren geschilderde triptiek, of eerder een zevenluik. Figuren uit verschillende culturen en textiel spelen een rol in dit eigentijdse Lam Gods.

De lichtinstallatie van Tamar Frank lijkt er altijd al te hebben gestaan. Ze reageert met haar werk op bestaande locaties en kijkt wat ze aan die specifieke omgeving kan toevoegen. Deze zowel rauwe als esthetische installatie doet vaag denken aan bouwwerkzaamheden met heipalen maar dan wel van een heel poëtische soort.

Marian Bijlenga tekent niet met potlood op papier maar met zacht, licht en flexibel textiel in de ruimte. Ze gebruikt draad, stof, paardenhaar, vissenschubben en perkament voor haar zogenoemde ‘spatial drawing’, vanwege de ruimte tussen de monumentale witte muur en de tientallen fragiel ogende kleine objecten die daardoor los lijken te zweven in de ruimte. Lise Sore gebruikt voor haar XL-zelfportret weer grafietpotlood op kaasdoek dat uit vijf over elkaar vallende delen bestaat en Rive Roshan, die tijdens de Salone del Mobile in Milaan in april dit nieuwe acht meter hoge textiele werk niet kon tonen omdat de beurs werd afgelast, krijgt nu de schijnwerpers om dit esthetische werk waarin textuur, kleur en reflectie een voorname rol spelen, in volle glorie te presenteren.

Big Art

1 /m 4 oktober 2020
Hembrugterrein, Projectfabriek, Middenweg 63, Zaanstad
Open dagelijks 11-17 uur
Entree: €12,50

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.