Christien Meindertsma-Beyond the Surface

Exposities

Christien Meindertsma-Beyond the Surface

Door: Petra Starink | 31-07-2018

In het Vitra Design Museum in Weil am Rhein wordt van 18 augustus t/m 20 januari 2019 de tentoonstelling Christien Meindertsma: Beyond the Surface getoond. Het is de eerste tentoonstelling van de ontwerpster buiten Nederland. Voor Christien Meindertsma is het creëren van een product slechts één element van het ontwerpproces. De tentoonstelling presenteert de belangrijkste werken en nieuwe onderzoekprojecten. Te zien zijn werken met vlas en wol, de One Sheep Sweater, en de Flax Chair waar ze in 2016 de New Material Award en de Dutch Design Award voor ontving.

Afgewerkte producten en productieprocessen

Op de tentoonstelling worden niet alleen afgewerkte producten getoond maar ook materiële monsters, prototypen en foto’s. Een bijzondere focus ligt op de productieprocessen achter het voltooide object, die Meindertsma vangt door middel van films en publicaties – een methode die ze “documentair ontwerp” noemt. Dit maakt zichtbaar hoe diep de ontwerper in haar onderwerp duikt.

Kritisch omgaan met maatschappij

Christien Meindertsma wordt gedreven door vragen als: Wat zijn de effecten van geglobaliseerde productieketens? Hoe definieer je transparantie? Wat is de waarde van lokale productie, hoe werkt de handel in grondstoffen en hoe zou dit anders kunnen worden gedaan? Meindertsma heeft interesse in  de oorsprong van producten, hun verwerking, duurzaamheid en transparantie. Het werk en de houding van Christien Meindertsma tonen aan dat design niet alleen het creëren van fysieke objecten is, maar ook een middel om kritisch om te gaan met onze gevestigde consumptiewijzen en denkpatronen te verstoren ten gunste van positieve verandering.

Checked Baggage

De unieke manier van werken was al duidelijk tijdens haar studietijd. Voor Checked Baggage (2004) verwierf ze meer dan 3000 voorwerpen die in 1 week op Schiphol in beslag waren genomen, ze heeft de voorwerpen nauwkeurig gesorteerd en op een witte achtergrond gefotografeerd.

Boek PIG 05049

Internationale aandacht trok ze met haar boek PIG 05049 ( 2007). Meindertsma deed drie jaar lang onderzoek naar alle afgeleide producten die van varkens afkomstig zijn. Het boek is een verzameling foto’s van alle afgeleiden van één enkel anoniem varken. Ze deed een aantal onverwachte ontdekkingen: grondstoffen van het varken worden gebruikt in producten als munitie, medicijnen, fotopapier, kauwgom en porselein. Het project is het onderwerp geweest van talrijke tentoonstellingen en lezingen waaronder een TED-symposium.

Christien Meindertsma

Christien Meindertsma  (1980) studeerde in 2003 af aan de Design Academy Eindhoven, waar ze onder meer les kreeg van Hella Jongerius. Bekende ontwerpen van Meindertsma zijn »One Sheep Sweater« (2010), die deel uitmaakt van haar voortdurende werk met wol als grondstof, en de resultaten van haar »Flax Project« – inclusief een licht, een vloerkleed en de »Flax Chair« (2015).  Ook heeft ze documentaire films en afbeeldingen gemaakt in samenwerking met fotograaf Mathijs Labadie en filmmaker Roel van Tour. Haar werken zijn te zien in vele musea zoals het Stedelijk Museum Amsterdam, Museum of Modern Art in New York en het Victoria & Albert Museum in Londen.

Tentoonstelling Christien Meindertsma-Beyond the Surface
Van 18 augustus 2018 tot 20 januari 2019
Vitra Design Museum
Charles-Eames-Str. 2
D-79576 Weil am Rhein

Fotografie: Vitra Design Museum

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.