Constant in Cobra Museum en Gemeentemuseum

Exposities

Constant in Cobra Museum en Gemeentemuseum

Door: Jacqueline Knudsen | 24-05-2016

Beeldend kunstenaar en visionair Constant staat deze zomer centraal in twee tentoonstellingen: het Cobra Museum te Amstelveen toont in de expositie Constant. Ruimte + Kleur de experimentele weg die Constant aflegt in de jaren 50 tussen zijn Cobra-periode en het project New Babylon. Architect Ben van Berkel  (UNStudio) maakte het ontwerp voor deze tentoonstelling. Het Gemeentemuseum Den Haag toont de expositie Constant – New Babylon. Het weekend van 28 en 29 mei 2016 openen de beide exposities, die te zien zijn t/m 25 september 2016.

Ruimte + Kleur

In de jaren 50 ontwikkelt Constant Nieuwenhuys (1920 – 2005), kortweg Constant, zich van de kunstenaarsgroep CoBrA (1948 -1951) naar New Babylon in zijn zoektocht naar nieuwe manieren, werkterreinen en media waarmee hij als kunstenaar een bijdrage kan leveren aan de (weder)opbouw van de maatschappij. Hij gaat allianties aan met kunstenaars en ontwerpers en werkt aan ruimtelijke en architectonische experimenten. De expositie Constant. Ruimte + Kleur in het Cobra Museum toont architecturale reconstructies van samenwerkingen met o.a. Gerrit Rietveld en Aldo van Eyck. Bijvoorbeeld een modelinterieur dat hij met Rietveld maakte voor de manifestatie ‘Kleurharmonie in uw woning’ in de Bijenkorf 1954. Ook een reconstructie van ‘een ruimte in kleur’ die hij met Van Eyck maakte voor de  tentoonstelling ‘Mens en Huis’ in het Stedelijk Museum Amsterdam in 1952.

Ben van Berkel

Het ontwerp voor de tentoonstelling in het Cobra Museum van Ben van Berkel (UNStudio) biedt bezoekers een labyrintische ervaring waarbij verrassende ruimtes, zichtlijnen en onverwachte verbanden bijdragen aan een eigentijdse interpretatie van het werk van Constant.

New Babylon

In zijn project New Babylon toont visionair Constant in de vorm van maquettes, constructies, geografische kaarten, schilderijen, tekeningen, films en tijdelijke ‘omgevingen’ hoe de nieuwe wereld eruit zal zien. Hierin leeft de nomadische, creatieve en spelende mens in vrijheid. Dit project, waaraan Constant bijna twintig jaar werkte, staat centraal in de expositie in het Gemeentemuseum, waar het project sinds een tentoonstelling 1974 is bewaard. Ook hier kunnen bezoekers reconstructies te ervaren.

Bij beide musea krijgt u een kortingsbon voor de Constant tentoonstelling in het andere museum.

Vanaf 28 mei t/m 25 september 2016

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.