Daan Roosegaarde-Presence

Exposities

Daan Roosegaarde-Presence

Door: Petra Starink | 21-05-2019

Presence is een nieuw interactief kunstwerk dat Daan Roosegaarde speciaal voor het Groninger Museum ontwikkelde en is daar te zien vanaf 22 juni 2019. Het is de 1e keer dat hij als buitenkunstenaar de binnenruimte verkent, met een groot lichtgevend landschap dat van vorm en kleur verandert door de aanwezigheid van de bezoekers. Aanraken, voelen en bewegen is essentieel. Als bezoeker wordt je bewust van je eigen aanwezigheid.

Levend lab

Presence is een 800 m2 levend lab. De installatie bestaat uit verschillende sferen waardoor de bezoeker allerlei perspectiefwisselingen ondergaat – van groot en massief naar klein en beweeglijk, van donker naar licht. In de ene zaal tekenen futuristische bollen lijnen op de grond. Een andere zaal lijkt gevuld met lichtgevend sterrenstof. De interactie tussen bezoeker en kunstwerk levert steeds nieuwe beelden op. De tentoonstelling Presence is ontwikkeld in samenwerking met curatoren Sue-an van der Zijpp en Mark Wilson.

Klimaatverandering

Klimaatverandering en de wens om de leefbaarheid van ons landschap te verbeteren, inspireerden Roosegaarde tot het maken van Presence. Met de sporen die bezoekers in de installatie achterlaten, die na verloop van tijd verdwijnen en plaatsmaken voor nieuwe patronen, symboliseert Roosegaarde de invloed van onze menselijke aanwezigheid op aarde. Een andere bron van inspiratie is de landschaps- en omgevingskunst uit de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw. Ook hierin speelden het sterke besef van de kwetsbaarheid van de aarde en interactiviteit een grote rol. Waar deze kunstenaars het landschap tot onderdeel van hun werk maakten, zet Roosegaarde een nieuwe stap en brengt zijn werk voor het eerst binnen de muren van een museum.

Technologie en creativiteit

Daan Roosegaarde (1979) typeert zijn werk als ‘techno-poetry’: een mix van technologie en creativiteit waarbij de grenzen tussen alfa- en bètawetenschappen vervagen en die volgens de kunstenaar de drijvende kracht is achter maatschappelijke veranderingen.
Hij onderzoekt thema’s als de relatie tussen mens en technologie, digitaal en fysiek en tussen levende en niet-levende materie. Dit is onder andere in zijn projecten als Waterlicht, Smog Free, en Icoon Afsluitdijk tot uitdrukking gekomen.

Monografie Daan Roosegaarde

Bij de tentoonstelling verschijnt de monografie Daan Roosegaarde, uitgebracht door kunstboekenuitgever Phaidon en bevat bijdragen van Nico Daswani van World Economic Forum, Fumio Nanjo van Mori Art Center Tokyo, Carol Becker van Columbia University New York, en Daan Roosegaarde.

Expositie Presence

De expositie Presence is te zien in het Groninger Museum van 22 juni 2019 t/m 12 januari 2020, Museumeiland 1, Groningen.

Fotografie: Studio Roosegaarde, Willem de Kam

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.