David Umemoto: Architect van het onmogelijke

Exposities

David Umemoto: Architect van het onmogelijke

Door: Petra Starink | 05-11-2019

Van 14 november 2019 t/m 9 februari 2020 zijn de sculpturen van David Umemoto te zien tussen de prenten van M.C. Escher in Escher in Het Paleis in Den Haag. Twee kunstenaars, twee disciplines, maar een gelijke voorliefde voor raadselachtige architectuur.

Van architectuur naar sculptuur

De Canadese kunstenaar David Umemoto balanceert op het randje van sculptuur en architectuur. Van origine is hij architect, maar is zich steeds meer gaan toeleggen op beeldhouwkunst. Hij werkt jarenlang aan architectonische projecten, maar na verloop van tijd raakt hij geïnteresseerd in het werk op kleinere schaal, het maken van objecten. Een jaar in Indonesië zet hem officieel op een ander pad. Hij verlegt daar zijn focus van architectuur naar sculptuur.

Architectonische elementen

David Umemoto zoekt in zijn strakke betonnen beelden van gebouwen en monumenten de grens op van de perfectie van beide disciplines: trappen leiden nergens heen en muren stoppen op de verkeerde plek. De architectonische elementen van de gebouwen zijn lastig te plaatsen. De mysterieuze objecten van Umemoto zijn geïnspireerd door de architectuur en de primitieve kunsten uit Afrika, Polynesië en Noord- en Zuid-Amerika.

Het vakmanschap van Escher

De kunst van Giorgio de Chirico en Giovanni Battista Piranesi ziet David Umemoto als een belangrijke inspiratiebron, net zoals het werk van M.C. Escher. Umemoto bewondert Eschers vakmanschap waarmee hij de ruimte in zijn prenten volledig naar zijn hand kan zetten. In de tentoonstelling in Escher in Het Paleis brengt het museum de grafiek en sculpturen van twee inspirerende kunstenaars samen. In hun eigen disciplines zijn beide kunstenaars meesters in het creëren van een mysterieuze wereld, waarin ze de architectuurregels aan hun laars lappen. Het zijn beiden architecten van het onmogelijke.

Speciale rondleiding

Op 30 november 2019 en 18 januari 2020 van 13.00 tot 14.30 uur kunnen bezoekers meedoen aan een speciale rondleiding door de tentoonstelling. Hierin worden de verhalen achter wereldberoemde prenten als Waterval en Klimmen en dalen verteld en leer je hoe zowel Escher als Umemoto zich door architecten en wiskundigen lieten inspireren.

De tentoonstelling David Umemoto en M.C. Escher: Architecten van het onmogelijke is te zien van 14 november 2019 t/m 9 februari 2020.
Adres: Escher in Het Paleis
Lange Voorhout 74, Den Haag

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.