De Silo Tender

Exposities

De Silo Tender

Door: Petra Starink | 31-07-2018

De ontwerpen die gemaakt zijn voor de transformatie van de 3 silo’s van de voormalige Rioolwaterzuivering Oost op het Zeeburgereiland in Amsterdam zijn tot en met 2 september te zien bij ARCAM op de expositie De Silo Tender.

Herbestemming silo’s

In het voorjaar van 2017 schreef de Gemeente  Amsterdam een prijsvraag uit voor herbestemming van de 3 silo’s. Plan Drie Koningen van architectenbureau TANK kwam als winnaar uit de bus. Maar wat gaat er eigenlijk vooraf aan het bepalen van het winnende ontwerp, en welke plannen zijn nog meer ingediend?

Op de expositie zijn de drie inzendingen te zien die doorgingen naar de eindbeoordeling.
Drie Koningen– Vink Bouw, Grayfield, TANK, Pieters Bouwtechniek en iLINQ
Silooos– Lingotto, Onefarm, cepezed
Filmsilo Zeeburgereiland– DUBBEL L, NEXT architects, Rialto, Ovium

Winnende plan Drie Koningen

Het plan Drie Koningen van architectenbureau TANK is in de selectieprocedure als beste beoordeeld door een deskundigen – en buurtjury en wint het van 40 inzendingen. Het oordeel luidde: ‘Caspar, Melchior en Balthasar, als drie koninklijke wijzen uit het oosten, is een héél ambitieus plan, met een breed georiënteerd programma in een indrukwekkende verschijning. De verschillende functies moeten een breed publiek interesseren. De verschillende functies zorgen ervoor dat er altijd wel iets van je gading bij is, overdag of ’s avonds.  De silo’s zijn tot indrukwekkende iconen gemaakt, zonder afbreuk te doen aan de rauwheid van de bestaande silo’s. De dakterrassen van de silo’s blijven bestaan én blijven openbaar toegankelijk. Door de ruimte die tussen de silo’s en de opbouwen is gelaten benadrukken de opbouwen zowel de eigenheid van de bestaande silo’s, als de eigenzinnigheid van de nieuwe invulling’.

De expositie De Silo Tender is te zien bij ARCAM tot en met 2 september 2018
Prins Hendrikkade 600, Amsterdam

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.