Design by Nature toont schoonheid van biobased materiaal

Exposities

Design by Nature toont schoonheid van biobased materiaal

Door: Petra Starink | 13-07-2021

In museum De Fundatie in Zwolle is Design by Nature te zien, een tentoonstelling over innovatieve kunstenaars die de mogelijkheden en schoonheid van de natuur omhelzen om een nieuwe, duurzame wereld vorm te geven. Het gaat in deze tentoonstelling om het bouwen van huizen en het inrichten daarvan met biobased materialen. Design by Nature is een samenwerking met Biobased Creations, en is tot 3 oktober 2021 te zien.

Growing Pavillion

Biobased Creations, van Lucas de Man en Pascal Leboucq maakten al eerder The Growing Pavillion die op de Dutch Design Week van 2019 te bewonderen was. Deze nieuwe tentoonstelling Future Factory laat de mogelijkheden van een nieuwe, circulaire en biobased economie zien.

Design by Nature

De natuur biedt mooie, innovatieve en toepasbare oplossingen voor problemen als klimaatverandering, afval, verspilling, droogte of CO2 uitstoot. Kunstenaars experimenteren met een grote rijkdom aan materialen en processen. Op de tentoonstelling zie je de resultaten; bijvoorbeeld een muur van popcorn, een slaapkamer van planten, meubels van insecten, schoenen op basis van bacteriën, een wc ge-3D-print uit rioolwater.

Exploded View

De installatie The Exploded View vormt de rode draad in de tentoonstelling. The Exploded View, ontworpen door Pascal Leboucq, is een huis op schaal 1:4 dat alle mogelijkheden van biobased en circulair bouwen laat zien. Rond de twaalf materiaalgroepen van het huis tonen de deelnemende kunstenaars hun samenwerking met de natuur. Ze laten zien wat er momenteel allemaal al kan en hoe we stap voor stap naar een duurzame en circulaire samenleving kunnen bewegen.

Kracht van de natuur in Overijssel centraal

In het museum is ook het standbeeld Dit is Overijssel te zien. Dit beeld, gemaakt door Biobased Creations in opdracht van De Fundatie en verworven voor de kunstcollectie van de provincie Overijssel, stelt de kracht van de natuur in de provincie centraal. Het beeld is gebouwd met grondstoffen zoals rietblokken uit de Weerribben, lokale kalk-hennepambachten en 3D-geprint mycelium en weggegooide papieren bekers. Dit is Overijssel is een uitnodiging en een oproep om vooral lokaal te denken en te bouwen.

Museum de Fundatie
Blijmarkt 20, Zwolle
Open van dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur
In 2021 is De Fundatie iedere zaterdagavond gratis toegankelijk voor iedereen. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.