Dromen aan het IJ

Exposities

Dromen aan het IJ

Door: Petra Starink | 28-06-2017

De ontwikkelingen rondom de beide oevers aan het IJ volgen elkaar in snel tempo op. Inmiddels zijn al veel plannen in de prullenbak beland. Architectuurcentrum Amsterdam blikt terug en toont op de tentoonstelling ‘Dromen aan het IJ – vijf visies uit het verleden’ visionaire ontwerpvoorstellen uit het archief. De selectie van nooit gerealiseerde plannen wordt getoond aan de hand van maquettes, virtual reality ervaring en een vogelvluchtpanorama van het IJ.

Niet uitgevoerde projecten

De tentoonstelling toont een selectie van ontwerpvoorstellen voor de IJ-oevers die niet zijn uitgevoerd: Brug over het IJ van Jan Galman, Stad op Pampus van Van den Broek en Bakema, Zuidelijke IJ-oevers van OMA, Plan Koningsdok van Theo Steemers en The Floating Games van OeverZaaijer.

Vogelvluchtpanorama

Voor de tentoonstelling ‘Dromen aan het IJ’ werkt Architectuurcentrum Amsterdam samen met FABRICations. Het bureau richt zich op de ruimtelijke impact van een sociaal, economisch en ecologisch betere omgeving. FABRICations creëert een panorama van drie vogelvluchtperspectieven die de ruimtelijke evolutie van het IJ visualiseren als de vijf plannen wél gerealiseerd waren.

Amsterdam van de 19e eeuw

‘Dromen aan het IJ’ biedt bezoekers de kans deel te nemen aan een virtual reality ervaring en terug te reizen naar het Amsterdam van de 19e eeuw. Loop over de virtueel nagebouwde Brug over het IJ van Jan Galman, en neem de gehele bouwstructuur in je op vanuit een zeilschip of een luchtballon. 

Van den Broek en Bakema

Meterslange maquettes brengen Stad op Pampus van Van den Broek en Bakema en Zuidelijke IJ-oevers van OMA tot leven. De wandeling rondom de vier meter lange OMA-maquette geeft een indicatie van de immense omvang van het toenmalige plan en plaatst de huidige bouwontwikkelingen aan de IJ-oevers in contrasterend perspectief.

De tentoonstelling is te zien van 1 juli tot 28 oktober 2017
ARCAM
Prins Hendrikkade 600, Amsterdam
www.arcam.nl

Beeld: Arcam

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.