Earth Matters

Exposities

Earth Matters

Door: Petra Starink | 17-08-2017

De tentoonstelling Earth Matters in het TextielMuseum gaat over de wereldwijde ontwikkeling op het gebied van duurzaamheid en respect voor de aarde. De tentoonstelling toont experimenten van mode tot design die bijdragen aan een duurzamer productieproces op grote en kleine schaal. Alle projecten zetten aan tot nadenken over de oorsprong van materiaal en het makersproces. Meer dan 40 designers waaronder Jólan van der Wiel, Nienke Hoogvliet en Kiki van Eijk werkten mee aan deze tentoonstelling die werd samengesteld door  Lidewij Edelkoort en Philip Fimmanon in samenwerking met het TextielMuseum.

Materiaalstudies

Op de tentoonstelling wordt de bezoeker aan de hand van 4 thema’s, De Oorsprong, Ingrediënten verzamelen, Materialen heruitvinden en Duurzame productie, geleid door het verhaal van een duurzame kringloop en het belang van materiaalonderzoek. De bezoeker krijgt een beter beeld van materiaalstudies en hoe een productieproces werkt. Uitgangspunt van de tentoonstelling is de combinatie van schoonheid en duurzaamheid. Er is een zoektocht naar verfijning en esthetiek, waarbij het milieu niet uit het oog wordt verloren.

Natuurlijke ingrediënten

Co-curator Lidewij Edelkoort zegt hierover het volgende: “We staan aan het begin van een bepalende eeuw. We zijn op een punt van reflectie en verandering beland, waarin we de ecologische schade, consumptie, hebzucht en het geweld van de vorige eeuw goed moeten maken. We gaan op zoek naar alternatieven, gebruiken natuurlijke ingrediënten en krijgen weer hoop op de toekomst.

Deelnemende designers zijn:
ANANAS ANAM (ES), MARJAN VAN AUBEL (NL), ALIX BIZET (FR), BOLT THREADS (US), FERNANDO & HUMBERTO, CAMPANA (BR), NACHO CARBONELL (ES), DOSA (US), PIET HEIN EEK (NL), KIKI VAN EIJK (NL), FISHER FOUND (US), INDIA FLINT (AU), FORMAFANTASMA (IT), FRIENDS OF LIGHT (US), NINA GAUTIER (CH), GOLDEN JOINERY (NL), ALY DE GROOT (AU), NIENKE HOOGVLIET (NL), MARLÉNE HUISSOUD (NL), INTERFACE (US), MARKUS KAYSER (DE), DIRK VANDER KOOIJ (NL), TOMÁŠ GABZDIL LIBERTÍNY (SK), JULIA LOHMANN (DE), ANKE LOUWERS (NL), LAURA LUCHTMAN & ILFA SIEBENHAAR (NL), CHRISTIEN MEINDERTSMA (NL), SANNE MUISER (NL), TAMARA ORJOLA (LV), SARMĪTE POĻAKOVA (LV), PROVENANCE (US), DIANA SCHERER (NL), THOMAS STRAUB (DE), SALEM VAN DER SWAAGH (DE), SUZANNE TICK (US), THOMAS VAILLY & LAURA LYNN JANSEN (NL), SANNE VISSER (NL), BIRGITTA DE VOS (NL), LYNETTE, WALLWORTH & ANONHI (GB), JOLAN VAN DER WIEL (NL), THE WILLOW GROUP (IS), FLORIS WUBBEN (NL).

Earth Matters is te zien tot en met 26 november 2017.
TextielMuseum 
Goirkestraat 96
5046 GN Tilburg

Publicatie
Earth Matters is een 136 pagina’s tellende publicatie met teksten en essays van de samenstellers en participanten van de gelijknamige tentoonstelling en te koop voor € 14,95.

Fotografie: Petra Starink

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.