Een huis voor de geest, architectuur van Dom Hans van der Laan en Jan de Jong

Exposities

Een huis voor de geest, architectuur van Dom Hans van der Laan en Jan de Jong

Door: Petra Starink | 29-04-2019

Vanaf vrijdag 17 mei is op Buitenplaats Doornburgh in Maarssen de tentoonstelling Een Huis voor de Geest te zien, over 2 toonaangevende architecten van de Bossche School: Dom Hans van der Laan en Jan de Jong. De tentoonstelling is tot stand gebracht in samenwerking met het Vlaams Architectuurinstituut en Het Nieuwe Instituut.

Dom Hans van der Laan

Dom Hans van der Laan (1904 – 1991) was een Nederlandse benedictijner monnik en architect en één van de leidende figuren van de naoorlogse architectuurstroming de Bossche School. Jan de Jong (1917-2001) was zijn leerling en hij ontwierp in 1966 het gebouw waar de tentoonstelling te zien is: de priorij op Buitenplaats Doornburgh.

Plastische getal

De architectuur van de Bossche School baseert zich op het ‘plastische getal’, een ruimtelijke formule die de ideale maatverhouding van gebouwen bepaalt. Het hoogtepunt van deze architectuurstroming was in de jaren ’60 en ’70, maar ook nu worden er nog gebouwen ontworpen die geïnspireerd zijn door de Bossche school.

Curator en architect Caroline Voet

Curator en expert Caroline Voet: “Deze bijzondere architectuur verdient meer aandacht. De tentoonstelling biedt naast verdieping meteen de unieke mogelijk om een gebouw in deze architectonische stijl te beleven.”  Vooral de ideeën van Van der Laan over maatverhoudingen en de ruimtelijke ervaring beïnvloeden ook vandaag nog architecten wereldwijd. Zijn leerling De Jong zei zelf over zijn architectuur: “Het betaamt een wijs architect de ruimten te ordenen tot een plaats voor het lichaam en uitzicht voor de geest.”

Tentoonstelling Huis voor de Geest

Op de tentoonstelling Een Huis voor de Geest zijn originele maquettes, meubels en schetsen van Dom Hans van der Laan en Jan de Jong te zien. Diverse stukken uit het privé-archief van Jan de Jong en uit de collectie van Het Nieuwe Instituut zijn nog nooit eerder tentoongesteld. In de priorij van Doornburgh in Maarssen woonde van 1966 t/m 2016 de zusters van de Reguliere Kanunnikessen van het Heilig Graf. Het is extra bijzonder om een tentoonstelling over deze architectuur te zien in de context van een gebouw in de Bossche School. Op de tentoonstelling is speciale aandacht voor hoe het is om in deze architectuur te leven.

De tentoonstelling Een huis voor de geest is te zien vanaf 17 mei t/m 1 september 2019. Buitenplaats Doornburgh, Diependaalsedijk 17, Maarssen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.