Eigenzinnig designduo Kranen/Gille

Exposities

Eigenzinnig designduo Kranen/Gille

Door: Petra Starink | 20-12-2016

Het designduo Jos Kranen en Johannes Gille vieren hun 10-jarig jubileum. Het Noordbrabants Museum toont van 11 februari t/m 14 mei 2017 De industriële natuur van Kranen/Gille, de eerste museale solotentoonstelling over het tweetal. Een mix van prototypes, vrij werk en producten voor design labels illustreren de hoogtepunten en ontwikkelingen van de afgelopen tien jaar. In totaal zijn 40 ontwerpen waaronder een nieuw, niet eerder getoond werk, een kroonluchter in de serie Plant te zien.

In 2007 ontwierpen Kranen/Gille de A Forest Chair en werd getoond op designbeurzen in Milaan en Miami. Vanuit hun studio in ’s‑Hertogenbosch werkten zij aan een eigenzinnig oeuvre. Op de tentoonstelling willen Kranen/Gille de bezoekers inzicht geven in de gedachtegang en de afwegingen die gemaakt worden tijdens het ontwerpen van een product.

Kroonluchter Plant

De kroonluchter Plant is een nieuw ontwerp speciaal gemaakt voor de tentoonstelling. Dit vrije werk van groot formaat stond al lang op het wensenlijstje van Kranen/Gille. Het is onderdeel van de serie waaraan het duo sinds 2008 werkt. Het uitgangspunt voor de ontwerpen in deze serie is de groeistructuur van planten. Kenmerkend is dat er geen rechte hoeken in voorkomen.

Industriële natuur

Een andere inspiratiebron voor Kranen/Gille is de vormgeving van industriële bouwwerken als booreilanden, scheepswerven en onderzeeërs. Projecten van een enorme omvang, die nooit zijn ontworpen om mooi gevonden te worden. In hun ontwerpen brengt Kranen/Gille de vormen en materialen van deze constructies terug naar gedetailleerd uitgewerkte gebruiksvoorwerpen.

Naast een fantasierijke geest, delen Kranen/Gille een zwart gevoel voor humor Na hun afstuderen aan de Design Academy in Eindhoven starten ze samen hun ontwerpbureau. De afgelopen jaren ontwikkelde Kranen/Gille een sterk netwerk van design labels, waaronder Pode, Functionals en Cor Unum.

Mondriaan tot Dutch Design

De industriële natuur van Kranen/Gille is onderdeel van de serie Made in Brabant waarin Het Noordbrabants Museum hedendaags design uit Brabant in de schijnwerpers zet. In eerdere edities stond het design van Kiki van Eijk, Joost van Bleiswijk en Pieke Bergmans centraal.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.