Expositie Wendingen in Flehite

Exposities, Nieuws

Expositie Wendingen in Flehite

Door: Jacqueline Knudsen | 22-12-2017

Het roemruchte tijdschrift Wendingen startte 100 jaar geleden als discussieplatform van architecten en kunstenaars van het Amsterdamse kunstgenootschap Architectura et Amicitia.  Beroemd zijn de fraaie omslagen van het blad, die voor elke editie door een andere kunstenaar of architect werd ontworpen. Prominente kunstenaars en architecten werkten mee aan Wendingen, zoals Hendricus Theodorus Wijdeveld, Karel de Bazel, Hildo Krop, Willem Marinus Dudok, Michel de Klerk, Frank Lloyd Wright, Jan Toorop en El Lissitzky.  Alle 116 afleveringen van Wendingen, die in de jaren 1918-1932 verschenen, zijn vanaf  3 februari t/m 21 mei 2018 in Museum Flehite te zien. Daarnaast toont de expositie De kunst van Wendingen (1918 – 1932) architectuurtekeningen, beeldhouwwerken, schilderijen, affiches, objecten en meubels, die in Wendingen aan bod kwamen.

Wijdeveld

Het eerste nummer van Wendingen verscheen in januari 1918, drie maanden na het ontstaan van tijdschrift De Stijl. Drijvende kracht achter Wendingen was architect Hendricus Theodorus Wijdeveld (1885-1987). Van 1918 tot 1925 was Wijdeveld ook de vormgever en hoofdredacteur van Wendingen. Voor elk nummer werd een kunstenaar uitgenodigd om het omslag te ontwerpen. Wijdeveld bood daarbij maximale vrijheid en wist voor het omslag diverse kunstenaars van naam te strikken, waaronder schilders Jan Sluijters, en Jan Toorop, beeldhouwer en ontwerper Hildo Krop, architect Willem Dudok, kunstenaars Richard Roland Holst,  El Lissitzky.

12 thema’s

De tentoonstelling  over Wendingen in Museum Flehite kent 12 thema’s:
Bouwkunst
Het Nieuwe Bouwen
Toneel & Theater
De Amsterdamse School
Beeldhouwkunst
Schilder- en tekenkunst
Grafische vormgeving
Kunstnijverheid
Buitenlandse kunstenaars
Europese & Aziatische kunst
Willem Marinus Dudok
Frank Lloyd Wright

Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige uitgave  van de hand van Cees W. de Jong en Alston W. Purvis. De rode draad van deze publicatie, uitgegeven door Amsterdam University Press,  verloopt eveneens via de twaalf thema’s in de tentoonstelling.

3 februari t/m 21 mei 2018

Museum Flehite Westsingel 50 3811 BC Amersfoort

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.