Expositie Wonen in de Amsterdamse School

Exposities

Expositie Wonen in de Amsterdamse School

Door: Jacqueline Knudsen | 24-02-2016

De explosie van dadendrang, creativiteit, nieuwe vormen en materiaalvernieuwing begin vorige eeuw culmineerde in 1916 in de opening van het prestigieuze Scheepvaarthuis van architect Joan van der Meij. Toen kreeg de stroming ook zijn naam: de Amsterdamse School. Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Amsterdamse School zijn er in 2016 diverse tentoonstellingen en activiteiten. Amsterdamse School ontwerpen voor het interieur staan centraal in een expositie in het Stedelijk Museum.

Amsterdamse Schoolvormgeving is er in twee varianten: de meer expressieve, met uitbundige vormen, diepe, contrasterende kleuren en sterke contourlijnen, en de strakkere, meer geometrische stijl, beïnvloed door het tijdschrift Wendingen, de spreekbuis van de Amsterdamse School. Niet alleen architecten als Michel de Klerk, beeldhouwers als Hildo Krop en meubelontwerpers als Harry Dreesen en Louis Deen werkten in die stijl, ook bedrijven als Metz & Co lieten zich door de Amsterdamse School inspireren. De verspreiding van de stijl is daardoor veel groter geweest dan men aanvankelijk zou verwachten – niet alleen in heel Nederland, maar zelfs in Nederlands-Indië was de invloed zichtbaar.

Tuschinski

De tentoonstelling begint met een inleiding over de architectuur, die zich ontwikkelde tegen de achtergrond van de Eerste Wereldoorlog en de vrouwenemancipatie. Naast de focus op afzonderlijke ontwerpers is er ook aandacht voor de commerciële verspreiding, en de band met horecagelegenheden en het theater, met de entreehal van de Amsterdamse bioscoop Tuschinski als een prachtig voorbeeld. Ook de presentatie van de Amsterdamse School op de Internationale Tentoonstelling in Parijs in 1925 komt aan bod.
Er zullen rond de vijfhonderd objecten te zien zijn van bijna honderd bruikleengevers, met werk van onder meer Louis en Willem Bogtman, Joseph Crouwel, De Nieuwe Honsel, Jaap Gidding, Dick Greiner, Michel de Klerk, Piet Kramer, Hildo Krop, Joan Melchior van der Meij, Gustaaf Adolf Roobol en H.Th. Wijdeveld.
De tentoonstelling zal een aparte lounge bevatten, waar bezoekers nagemaakte meubelen van de Amsterdamse School uit kunnen proberen en meer te weten kunnen komen over de technieken.

Amsterdamse School 100 jaar

Er is een website in het leven geroepen die een overzicht geeft van alle activiteiten in het jubileumjaar 2016 georganiseerd door het Amsterdamse School Museum ‘Het Schip’, ARCAM Architectuurcentrum, Stedelijk Museum Amsterdam, Grand Hotel Amrâth, en Gemeente Amsterdam Monumenten & Archeologie.

Wonen in de Amsterdamse School. Ontwerpen voor het interieur 1910-1930
Stedelijk Museum Amsterdam, 9 april – 28 augustus 2016

Een film over de zoektocht van Ingeborg de Roode (conservator Industriële Vormgeving) en Marjan Groot (Universiteit Leiden) naar meubelen in de stijl van de Amsterdamse School:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.