Fictieve archeologie van Daniel Arsham

Exposities

Fictieve archeologie van Daniel Arsham

Door: Petra Starink | 19-02-2019

Tot en met 30 september 2019 presenteert de New Yorkse kunstenaar Daniel Arsham zijn expositie Connecting Time in het Moco Museum in Amsterdam. Hij verbindt in 11 getransformeerde ruimtes het verleden, heden en de toekomst. Verschillende disciplines als architectuur, design en mode komen samen in zijn solo-expositie. Arshams fascinatie voor popcultuur en de invloed van archeologie komen tot uiting in objecten en symbolen die versteend en geërodeerd zijn weergegeven.

Tentoonstelling Connecting Time

‘Connecting Time’ is een retrospectieve expositie met werken van Arsham uit zijn gehele carrière. Ook is er nieuw werk, zoals de CalcifiedRoom, exclusief gemaakt voor het Moco Museum. Doordat alledaagse objecten verkalkt zijn weergegeven pendelen de bezoekers tussen het verleden en het ‘nu’. Architecturale interventies die bezoekers in eerste instantie als ‘gangbaar’ beschouwen, vormen door een subtiele verdraaiing een surrealistische omgeving.

Het concept van fictieve archeologie staat centraal in het werk van Arsham. Kunst en archeologie komen samen en  verleden, heden en toekomst worden met elkaar verbonden. Objecten uit het millennial tijdperk, zoals laptops (Eroded Laptops) en cornflakes-verpakkingen (Cereal Box) zijn weergegeven in verkalkte en geërodeerde vorm. Het toont hoe hedendaagse, voor velen herkenbare voorwerpen er over honderden jaren uitzien. Ook sportitems, zoals de Miami Heat Jacket, en dierlijke karakters, zoals Eroded Pluto Dog, lijken te zijn opgegraven op een archeologische vindplaats. Ze laten de toeschouwer stilstaan bij de waarde van deze objecten nu en hoe deze in de toekomst beschouwd worden.

Eroded Wallpaper

Architectuur speelt een belangrijke rol in het werk van Arsham. De fascinatie hiervoor ontstond in zijn jeugd, toen hij geconfronteerd werd met de verwoestende kracht van een orkaan. Wat overbleef waren slechts de architecturale geraamtes. Eroded Wallpaper bestaat uit een aangetaste witte muur met scheuren die duiden op een staat van verval.

Corner Knot

Versmelting van architectuur en kunst is ook in andere werken te zien. Museummuren komen tot leven met de ‘elastische’ wandinstallatie Corner Knot. Het werk trekt vaste vormen in twijfel en roept op tot nadenken over de eigenschappen van materialen en structuren. Hiding Figure toont een persoon achter een gordijn. De geplooide stof is geïnspireerd op de draperietechniek afkomstig uit de oude Griekse beeldhouwkunst. Arsham vangt de fijne textuur van stof in steen.

Calcified Room

De nooit eerder vertoonde interactieve installatie Calcified Room laat een moderne, huiselijke setting zien, gevuld met mid-century design dat door de unieke vormgeving versteend lijkt. Het verkalkte interieur van de kamer doet denken aan de binnenkant van een grot bedekt met mineralen, of de door lava behouden stad Pompeï, die na de uitbarsting van de vulkaan Vesuvius werd bedolven onder het vulkanische as en hierdoor perfect bewaard bleef. De meubels, wanden en persoonlijke spullen in deze kamer zijn gefossiliseerd door een gebeurtenis die misschien wel net zo gewelddadig en onverwacht was als in Pompeï of juist door een langzaam en geologisch proces zoals de formatie van een grot. De installatie is speciaal gemaakt voor het Moco Museum.

Amethyst Ball Cavern

Amethyst Ball Cavern is een ruimte waarvan de muren en het plafond volledig bedekt zijn met honderden tennis- en volleyballen, die op verschillende plekken zijn afgebrokkeld en zijn bedekt met amethistkleurig stof. Het doet denken aan een grot waarvan de binnenkant bedekt is met kristal en die ieder moment in zou kunnen storten. Drie lichtgevende basketballen – door Arsham “future relics” genoemd – hangen er als lampen tussen, glinsterend door de amethist coating. Het schijnsel benadrukt de langzaam vervagende contouren. In een spiegel ziet de bezoeker zichzelf terug in het kunstwerk, wat zorgt voor een persoonlijke interpretatie. Het werk symboliseert het verstrijken van de tijd, de vluchtigheid van het leven, en daagt uit om na te denken over ‘leven in het nu’.

Moco Museum

Het Moco museum ligt op het Museumplein in Amsterdam. Moco is gevestigd in Villa Alsberg, ontworpen door Eduard Cuypers, de neef van Pierre Cuypers.

Tentoonstelling Connecting Time
Moco Museum
Tot en met 30 september 2019
Honthorststraat 20
Amsterdam

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.