Geert Lap-Specific Objects

Exposities

Geert Lap-Specific Objects

Door: Petra Starink | 03-06-2019

Het Design Museum Den Bosch toont tot 19 augustus 2019 de tentoonstelling Geert Lap-Specific Objects. Het geeft een overzicht van een van de belangrijkste naoorlogse keramische kunstenaars ter wereld. Vormgever Aldo Bakker verzorgt het tentoonstellingsontwerp. Hij gaat in Design Museum Den Bosch een dialoog aan met het werk van Lap over de zoektocht naar de volmaakte vorm.

Keramiek

Het keramische oeuvre van de Nederlandse ontwerper en kunstenaar Geert Lap (1951-2017) staat in de traditie van het modernisme, dat zich afzet tegen versiering en historische verwijzingen. Qua intentie en zeggingskracht kan zijn werk wedijveren met de minimalistische kunst van kunstenaars als Carl Andre, Donald Judd en André Volten. Laps streven naar perfectie vormde de kern van zijn kunstenaarschap. Objecten die niet aan zijn strenge eisen voldeden gingen letterlijk onder de hamer. Maar hoe wist hij zijn standaarden telkens hoger te leggen? Wat was de keerzijde van deze bijna monomane houding? Wat kun je nog maken na de perfecte vorm?

Kleurendriehoek

De tentoonstelling biedt een overzicht van Laps werk uit alle fases van zijn artistieke carrière. Sleutelstukken als de Kleurendriehoek en de 99 variaties zijn voor het eerst te zien in de context van Laps overige werk. De laatstgenoemde reeks zal bovendien vijfentwintig jaar na haar voltooiing voor het eerst weer in haar geheel te zien zijn. De tentoonstelling geeft een beeld van een zich steeds verder sublimerend oeuvre.

Vormgever Aldo Bakker

De tentoonstelling wordt ontworpen door vormgever Aldo Bakker. Hij streeft net zoals  Lap naar perfectie en de volmaakte vorm. Als collega-ontwerper bewondert Bakker de toewijding en het meesterschap, maar is hij zich tegelijkertijd bewust van het gevaar van Laps compromisloze perfectionisme. De zielsverwantschap tussen beide (vak)mannen wordt voelbaar in ieder detail van de expositie.

Boek Geert Lap

Bij de tentoonstelling verschijnt een nieuw standaardwerk over leven en werk van Geert Lap, uitgegeven door NAI010 uitgevers. Aan de basis van dit boek ligt de fotografie van Erik en Petra Hesmerg. Jarenlang reisden zij de wereld over om de werken van Geert Lap vast te leggen en kregen daarbij exclusieve toegang tot de interieurs van privéverzamelaars.

De tentoonstelling Geert Lap- Specific Objects is te zien tot en met 18 augustus 2019.
Design Museum Den Bosch
Adres: De Mortel 4, Den Bosch
Openingstijden van dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur

Fotografie: Erik en Petra Hesmerg, Jack Shear, Jacqueline Knudsen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.