Gerestaureerd postkantoor Michel de Klerk

Exposities

Gerestaureerd postkantoor Michel de Klerk

Door: Petra Starink | 19-08-2020

Museum Het Schip toont vanaf 8 september het gerestaureerde postkantoor van Michel de Klerk. Architect en kunstenaar De Klerk ontwierp zowel het exterieur als het interieur van dit voorbeeld van de bouw- en sierkunst van de Amsterdamse School.

Postkantoor

Het postkantoor aan het Spaarndammerplantsoen was onderdeel van volkswoningbouwcopmplex Het Schip, gebouwd tussen 1919 en 1921. Een postkantoor in een huizenblok was uitzonderlijk voor die tijd, tot dan toe waren functies van gebouwen strikt gescheiden. De gemeente Amsterdam verlangde echter voorzieningen in de Spaarndammerbuurt, zodat de arbeiders die er kwamen te wonen makkelijk deel konden nemen aan het moderne, maatschappelijk leven.

Grijsblauwe tinten

Het is het enige postkantoor uit de jaren twintig dat nog in originele staat te bekijken is. Het laat ook zien hoeveel aandacht de Nederlandse PTT en Rijks Post Spaarbank hadden voor vernieuwende vormgeving. In 1999 vertrokken de posterijen definitief en werd het postkantoor onderdeel van Museum Het Schip. Het groen van de PPT werd na grondig kleuronderzoek teruggebracht naar de oorspronkelijke grijsblauwe tinten. De afgelopen jaren volgde een grootschalige renovatie, waarbij het postkantoor gesloten was voor publiek.

Tentoonstelling

Om de heropening te vieren is een kleine tentoonstelling samengesteld over de boeiende geschiedenis van het postkantoor met ontwerpen van Michel de Klerk, vroeg 20ste-eeuwse foto’s en objecten uit de PTT-collectie. De tentoonstelling is ook onderdeel van de themarondleidingen over Michel de Klerk, dagelijks om 12.00 en 15.00 uur, waarvoor u apart kunt reserveren.

De restauratie is mede mogelijk gemaakt door Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation.

Fotografie: Museum het Schip

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.