Glas in Zicht – Glas in de Architectuur

Exposities

Glas in Zicht – Glas in de Architectuur

Door: Petra Starink | 15-04-2019

In het Nationaal Glasmuseum in Leerdam is vanaf 19 april 2019 de tentoonstelling Glas in Zicht – Glas in de Architectuur te zien. De tentoonstelling belicht het alledaags decoratief glas in kozijnen, deuren en ramen in Nederland. Ook wordt het zogenaamde ‘bouwglas’ met unieke exemplaren van glazen bouwstenen en dakpannen belicht. Op de tentoonstelling passeren diverse decoratietechnieken vanaf 1850 zoals gebrandschilderd glas in lood, geëtst glas, gebogen glas, zeefdrukken en glas in beton.

Glasfabriek Bouvy

Aanleiding voor de tentoonstelling is onderzoek over Glasfabriek Bouvy (1854-1926), evenals de recente aanwinsten van de kleurrijke glas-in-loodramen uit de periode 1920-30 van Thorn Prikker en Kamerlingh Onnes.

Ontwikkeling van glas

Ieder huis heeft ramen en zijn bepalend voor de sfeer van het huis, die vaak bepaald worden door het invallende licht. Aan de hand van werken uit particuliere en eigen collecties, diverse films en historische foto’s maakt Glas In Zicht de ontwikkeling van venster- en bouwglas inzichtelijk.

Creatieve proces

Er wordt uitgelegd welke machines, gereedschappen en materialen toen en nu werden gebruikt en welke decoratietechnieken er zijn. Ontwerptekeningen verduidelijken het creatieve proces, reclameposters, foto’s en productcatalogi plaatsen de bezoeker terug in de tijd. Naast de nieuwe aanwinsten van Johan Thorn Prikker (1868-1932) en Harm Kamerlingh Onnes is werk te zien van, onder anderen, Floris Meydam (1919-2011), A.D. Copier (1901-1991), Theo van Doesburg (1883-1931), Vilmos Huszár (1884-1960) en Willem Heesen (1925-2007).

Variatie van glas in architectuur

Met workshops, wandelingen en een fotoproject wil het Nationaal Glasmuseum de ogen openen voor de schoonheid en variatie van glas in architectuur in de eigen leefomgeving, in huis en om de hoek.

Glas in Zicht-Glas in de Architectuur

De tentoonstelling Glas in Zicht – Glas in de Architectuur is te zien van 19 april t/m 3 november in het Nationaal Glasmuseum, Lingedijk 28-30 Leerdam.

Foto’s: Nationaal Glasmuseum Leerdam, Erik Rijper, Ben Deiman

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.