Home Stories belicht 100 jaar interieurontwerp

Exposities

Home Stories belicht 100 jaar interieurontwerp

Door: Petra Starink | 13-04-2021

De huizen waarin wij wonen zijn een uitdrukking van onze levensstijl. Ze geven vorm aan onze dagelijkse routine en hebben invloed op ons welzijn. De tentoonstelling Home Stories, 100 Years, 20 Visionary Interiors in Design Museum Gent toont woonideeën van de afgelopen 100 jaar en laat zien hoe ze de ingrijpende sociale, politieke en technische veranderingen van hun tijd weerspiegelen. De tentoonstelling is te zien tot en met 22 augustus 2021.

Hoe willen wij wonen?

Er is dringend nood aan een nieuw debat over binnenhuisinrichting, de bijhorende geschiedenis en toekomstperspectieven. Met deze tentoonstelling wil het museum dat debat openen. Het verhaal van de tentoonstelling neemt bezoekers mee terug in de tijd. De overzichtsexpo keert terug naar beslissende momenten in die evolutie en stelt een cruciale vraag: hoe willen wij wonen? Het verhaal van de tentoonstelling neemt je mee terug in de tijd. Het begint bij actuele woonthema’s zoals het efficiënte gebruik van de schaarse ruimte in de stad of de vervaging van de grens tussen werk en wonen en gaat dan terug naar de ontdekking van lofts in de jaren 70, de overgang van formeel naar informeel wonen in de jaren 60, de komst van moderne huishoudtoestellen in de jaren 50 tot de eerste open plattegronden van de jaren 20.

Interieurs van architecten staan centraal

Centraal staan 20 interieurs van architecten als Verner Panton, Finn Juhl, Lina Bo Bardi en Assemble; kunstenaars als Andy Warhol en Cecil Beaton en interieurontwerpster Elsie de Wolfe. Sommige zijn iconisch, andere onbekend, maar alle 20 illustreren ze grote doorbraken die onze manier van wonen hebben hertekend. Met meubels, afbeeldingen, films, schetsen, maquettes en moodboards van de 20 casestudy’s laat Home Stories zien hoe interieurontwerp vol verrassingen en variatie zit.

Tentoonstelling Home Stories. 100 Years, 20 Visionary Interiors
Design Museum Gent
Jan Breydelstraat 5, Gent, Belgie
Tot en met 22 augustus 2021
Design Museum Gent is te bezoeken met inachtneming van de coronamaatregelen.

Catalogus met historische foto’s

De catalogus die bij deze tentoonstelling te koop is bevat bevat historische en recente foto’s, tekeningen en schetsen. Penny Sparke geeft een beknopte geschiedenis van het interieurontwerp, Alice Rawsthorn onderzoekt de rol van gender en Mark Taylor bespreekt het discours van het interieurontwerp in de 21e eeuw. Adam Štěch levert inzichten in het gebruik van kleuren in het interieur en Matteo Pirola presenteert een gedetailleerde en rijk geïllustreerde chronologie van belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van het interieurontwerp.

Catalogus
Home Stories 100 Years, 20 Visionary Interiors.
Redactie: Mateo Kries, Jochen Eisenbrand.
25 × 25,5 cm, 320 pagina’s, 500 afbeeldingen
Uitgever: Vitra Design Museum
ISBN: 978-3-945852-38-5
€ 59,90.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.