Kleurrijke wereld van architect Bruno Taut

Exposities

Kleurrijke wereld van architect Bruno Taut

Door: Petra Starink | 26-11-2019

In Museum Het Schip in Amsterdam is van 6 maart t/m 18 oktober 2020 de tentoonstelling Bruno Taut: De fantasie voorbij te zien. De bezoeker maakt kennis met de wondere, kleurrijke wereld van deze creatieve architect en stedenbouwkundige. In Nederland is Taut bekend door de Regenboogbuurt in Almere, deze wijk is geïnspireerd op de kleurenwijken Berlin-Britz en Onkel Toms Hütte, die Bruno Taut in Berlijn ontwierp.

De invloed van architect Bruno Taut , die zich graag liet inspireren door de natuur is groot. Vier volkswijken in Berlijn die hij ontwierp staan nu op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. Na de Reichtagsbrand in 1933 moest Taut vluchten voor de nationaalsocialisten en belandde hij via Rusland in Japan.

Taut was inspiratiebron voor architecten zoals Kengo Kuma

De gebruiksvoorwerpen die hij er maakte van natuurlijke materialen waren en zijn nog altijd een grote inspiratiebron voor de toenmalige en huidige generatie Japanse toparchitecten. Zo beschouwt de Japanse architect Kengo Kuma, die nu in Tokio het stadion bouwt voor de Olympische Spelen van 2020, hem als zijn grote voorbeeld. Ook in Turkije, waar hij zijn laatste levensjaren sleet, liet Taut zijn sporen na. Hij gaf er les aan de kunstacademie en ontwierp indrukwekkende monumenten en gebouwen.

Foto’s en bouwtekeningen

Op de tentoonstelling Bruno Taut: De fantasie voorbij komen al deze facetten aan de orde, Het Keulse Glashaus Pavillon, de Hufeisensiedlung en Onkel Toms Hütte in Berlijn, zijn er met internationale bruiklenen, maquettes, foto’s en bouwtekeningen te bewonderen, net zoals de vele interieurs en gebruiksvoorwerpen.

Band met Nederland

Bruno Taut was een totaalkunstenaar die tekende, decors ontwierp en scenario’s voor film en theater schreef. Ook dat aspect komt in de expositie aan de orde. Zijn band met Nederland komt uitgebreid aan de orde. Taut was een groot bewonderaar van zowel De Stijl als de Amsterdamse School. Vooral Michel de Klerk, de architect van Het Schip.

Informatie tentoonstelling

De tentoonstelling is te zien van 6 maart tot en met 18 oktober 2020
Adres: Museum Het Schip
Oostzaanstraat 45, Amsterdam
Meer informatie is te vinden op de website van Museum het Schip

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.