Kossmann.dejong ontwerpt tentoonstelling Welcome to Jerusalem

Exposities

Kossmann.dejong ontwerpt tentoonstelling Welcome to Jerusalem

Door: Petra Starink | 19-12-2017

In het Joods Museum Berlijn is tot 30 april 2019 de tentoonstelling Welcome to Jerusalem te zien. De tentoonstelling is ontworpen door Kossmann.dejong en neemt de bezoekers mee op ontdekkingstocht door Jeruzalem. In sferische settingen met bijzondere tempelmodellen, moderne kunst en multimediale installaties wordt het ambivalente karakter van de stad voelbaar. Persoonlijke, filmische ontmoetingen met hedendaagse bewoners maken deze tentoonstelling tot een indringende ervaring.

Barokke entreegebouw

Op de eerste verdieping van het barokke entreegebouw, dat tijdens de renovatie van de Libeskind-uitbreiding fungeert als hoofdtentoonstellingsruimte van het Joods Museum, worden bezoekers met een speciale soundscape het verhaal van Jeruzalem ingezogen. Dit verhaal wordt verteld vanuit verschillende, maar met elkaar verweven perspectieven: de stad als sacraal centrum van de drie grote monotheïstische religies en de stad als politiek strijdtoneel van macht en territorium. De vijftien ruimtes hebben elk een ander thema en hierop toegespitste theatrale settingen gekregen.

Historie

Historisch filmmateriaal is ingezet om bezoekers de veelkleurigheid én complexiteit van de stad Jeruzalem te laten ervaren. Zo wordt in de ruimte gewijd aan ‘Conflicten’ door middel van een 360 graden filminstallatie (gemaakt door Tungsten Pro / Martin Grootenboer) een aangrijpend beeld geschetst van de cyclus van steeds complexere conflicten. Met de multimediale installatie Augmented Tempel (ontworpen door het Berlijnse multimediabureau ART+COM), zijn door een combinatie van Augmented Reality films en projecties op een groot tempelmodel, de verwoeste Joodse tempels op de Tempelberg weer tot leven gebracht.

De rode draad van Welcome to Jerusalem wordt gevormd door persoonlijke, filmische ontmoetingen met de hedendaagse bewoners van de stad. De karakters  zijn afkomstig uit de documentaire ‘24 Hours Jerusalem’ van de Berlijnse filmregisseur Volker Heise.

De tentoonstelling is te zien tot 30 april 2019 in het Joods Museum Berlijn
Adres: Lindenstraße 9-14, Berlijn

Fotografie: Thijs Wolzak

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.