Kubusgebouwen Rietveld in stadhuis Utrecht

Exposities

Kubusgebouwen Rietveld in stadhuis Utrecht

Door: Petra Starink | 03-04-2018

Vijf door Gerrit Rietveld ontworpen kubusvormige gebouwen vormen een bijzondere reeks binnen het oeuvre van deze architect uit Utrecht. Het zijn voorbeelden van de persoonlijke voorkeur van Rietveld voor deze vorm, los van architectuurstromingen als ’de Stijl’ en ‘Het Nieuwe Bouwen’. Vanaf woensdag 4 april t/m 26 april zijn ze te zien in het stadhuis van Utrecht.

Gerrit Rietveld en het Nieuwe Bouwen

Gerrit Rietveld is bekend door zijn rol in ‘de Stijl’ beweging waar vorig jaar het 100-jarig bestaan van werd gevierd. Het Rietveld Schröderhuis in Utrecht en zijn rood-blauwe stoel uit die periode zijn wereldberoemd. Minder bekend is dat Rietveld zich na de Stijl aansloot bij ‘Het Nieuwe Bouwen’, de Nederlandse variant van de Internationale stijl. “Onder deze architectuurstromingen en maatschappelijke ontwikkelingen ligt de persoonlijke voorkeur van Gerrit Rietveld voor eenvoudige geometrische volumes. En als overtuigd humanist met name voor de kubus, als meest menselijke elementaire vorm”, aldus de samenstellers van de tentoonstelling.

Vijf kubusgebouwen

De vijf gebouwen in de ‘kubus-reeks’ zijn: het Rietveld paviljoen bij het Kröller Müller museum, het biënnale paviljoen in Venetië, de Zonnehof in Amersfoort, kerk de Hoeksteen in Uithoorn en Rijksmuseum Vincent van Gogh in Amsterdam.

Mies van der Rohe Award

De tentoonstelling is ontstaan vanuit een samenwerking van Rietveld kenner Gerrit Oorthuys, Martine Eskes, kleindochter van Rietveld en Hollands Licht, ontwikkelaar van modernistisch erfgoed. Deze laatste won met de flat Kleiburg in de Bijlmer de EU Mies van der Rohe Award 2017.

 

Tentoonstelling

De tentoonstelling is gedurende de openingstijden van het stadhuis, Korte Minrebroederstraat 2 te zien van woensdag 4 april tot en met donderdag 26 april 2018. De toegang is gratis.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.