Kubusgebouwen van Rietveld

Exposities

Kubusgebouwen van Rietveld

Door: Petra Starink | 31-07-2017

In Architectuurcentrum Amsterdam is tot en met 13 augustus de tentoonstelling ‘de kubusgebouwen van Rietveld’ te zien. Deze kleine tentoonstelling is samengesteld uit 5 ontworpen gebouwen die allemaal kubusvormig zijn en daarmee een bijzondere reeks vormen binnen het oeuvre van de architect.

Het Nieuwe Bouwen 

Gerrit Rietveld is vooral bekend van De Stijl en van de rood-blauwe stoel. Minder bekend is dat Rietveld zich na de Stijl aansloot bij ‘Het Nieuwe Bouwen’ de Nederlandse variant van de Internationale stijl. Onder deze stromingen en maatschappelijke ontwikkelingen ligt de persoonlijke voorkeur van Gerrit Rietveld voor eenvoudige geometrische volumes, en als overtuigd Humanist met name voor de kubus als meest menselijke elementaire vorm.

Kubus

De vijf gebouwen in de ‘kubus-reeks’ zijn: het Rietveld paviljoen bij het Kröller Müller museum, het biënnale paviljoen in Venetië, de Zonnehof in Amersfoort, kerk de Hoeksteen in Uithoorn en Rijksmuseum Vincent van Gogh in Amsterdam.

De tentoonstelling is tot en met 13 augustus te zien op de Vide van Architectuurcentrum Amsterdam. Adres: Prins Hendrikkade 600, Amsterdam www.arcam.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.