Kwetsbare ontwerptekeningen Theo van Doesburg in Belvedere Wenen

Exposities

Kwetsbare ontwerptekeningen Theo van Doesburg in Belvedere Wenen

Door: Petra Starink | 17-02-2020

In Belvedere in Wenen zijn tot en met 1 juni 2020 twee ontwerptekeningen van Theo van Doesburg te zien. De tekeningen voor Café Aubette zijn onderdeel van de reizende tentoonstelling Into the Night, Cabarets and Clubs in Modern Art. De tentoonstelling toont tekeningen die na intensief onderzoek in het kader van het restauratie- en conserveringsproject Architectuur Dichterbij weer getoond kunnen worden.

Theo van Doesburg

In 1926 werd Van Doesburg door Hans Arp en Sophie Taeuber betrokken bij de decoratie en herinrichting van Café Aubette, een van oorsprong achttiende-eeuws, neoclassicistisch gebouw in Straatsburg. Het zou, naar voorbeeld van de grote Berlijnse en Parijse uitgaansgelegenheden, een vernieuwend en modern amusementscomplex worden. Van Doesburg stond een integratie van ruimte, kleur en beweging voor ogen. Hij gebruikte daarom dezelfde lijnen, kleurvlakken en moderne materialen voor het plafond, de wanden en de vloer. Een iconisch ontwerp binnen het oeuvre van Van Doesburg, en één van de hoogtepunten van De Stijl.

Door intensief bruikleenverkeer en de slechte staat van het materiaal, werd in 2017 een bruikleenstop afgegeven voor de werken van Theo van Doesburg. Van Doesburg behoort echter tot de topcollecties van Het Nieuwe Instituut. Het is van groot belang dat de collectie volledig raadpleegbaar en veilig hanteerbaar is. Onderzoek in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) naar onder andere pigmenten, bindmiddelen en het exacte kleurgebruik, leverde kennis op over de optimale condities waaronder het werk bewaard moet worden.

Onderzoek, restauratie en conservering van dit archief is onderdeel van het programma Architectuur Dichterbij, dat zich richt op de restauratie, conservering en digitalisering van grote delen van de collectie van Het Nieuwe Instituut.

Tentoonstelling Into the Night

De tentoonstelling Into the Night verkent de sociale en artistieke rol van nachtclubs, cabarets en cafés van 1880 tot de jaren zestig van de twintigste eeuw. Broedplaatsen van radicaal gedachtengoed, waar kunstenaars hun provocerende ideeën uitwisselden en nieuwe vormen van expressie introduceerden. Voor de tentoonstelling is een reconstructie gemaakt van de danszaal van Aubette, de ciné-dancing, van Theo van Doesburg. Hierin zullen de twee tekeningen komen te hangen.

Fotografie: Het Nieuwe Instituut

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.